Annons

Svensktalangen fyra efter jätteåk: "Overkligt"

En ny svensk slalomåkare ger eko i alpinvärlden.
19-åriga Hanna Aronsson Elfman slog till med ett sensationellt andraåk och blev fyra i italienska Sestriere.
Alpint • Publicerad 11 december 2022
Aronsson Elfman slog till med ett sensationellt andraåk och blev fyra.
Aronsson Elfman slog till med ett sensationellt andraåk och blev fyra.Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Hon förstod att hon hade gjort ett snabbt andraåk.

Hanna Aronsson Elfman trodde dock att hon ungefär skulle klättra tre placeringar från sin 16:e plats. Men hon skulle komma att göra sig väldigt bekväm på ledarstolen.

Annons

Åkare efter åkare tog sig ner för backen – och Aronsson Elfman satt kvar.

– Det var ganska overkligt och sitta där och se åkare och åkare komma. Men det var också ganska nervöst att sitta där och tänka; 'kommer det gå, kommer det inte gå?', säger hon.

Aronsson Elfman var över två sekunder bakom ledande Petra Vlhova efter första åket. Men i åk två smällde hon till med ett sensationellt snabbt åk och när hon till slut fick flytta på sig var det till förmån för den amerikanska superstjärnan Mikaela Shiffrin – vilket garanterade den 19-åriga svenskan en fjärdeplats som sämst.

Överlägsen i andra

Fyra blev också hennes slutplacering – ett personbästa med råge. Talangen var fullkomligt överlägsen i andra åket där hon var snabbast med hela 85 hundradelar.

– Jag har knappt hunnit landa. Det var superkul, jag förstår nog inte riktigt vad som har hänt än. Jag försökte bara sätta min åkning och det gick ju bra, säger hon.

Hanna Aronsson Elfman hade inför helgen redan börjat göra sig hörd i den alpina världen. Hon har imponerat under säsongsinledningen och hade varit topp elva i samtliga tre slalomtävlingar (Levi och Killington) inför söndagen, med en niondeplats som bäst.

TT: Känner du dig att det är nu du har presenterat dig på allvar?

– Jag vet inte. Det är svårt att inse själv vad man har gjort. Jag tycker att jag har haft den här åkningen förut, men jag har inte fått till det på tävling lika bra. Men just i dag var det lite extra bra. Åkningen i Levi och Killington var ändå vanlig åkning, säger hon.

TT: Känns en pallplats inom räckhåll?

– Det är ändå en bit kvar till att slå de bästa. Men klart det hade varit sjukt kul att få ställa sig högst upp på pallen, men då får jag nog åka lite snabbare, säger hon.

Annons

Vann gjorde schweiziskan Wendy Holdener, cirka en sekund före Aronsson Elfman som till slut var 35 hundradelar från en pallplats. Shiffrin blev tvåa och Vlhova trea.

Swenn Larsson sexa

För Anna Swenn Larsson, som har inlett säsongen med att bland annat bli tvåa och senare ta sin första världscupseger i karriären, blev det en sjätteplats.

Swenn Larsson var femma efter första åket, 77 hundradelar efter ledande Petra Vlhova, Slovakien, efter 30 åkare.

– I dag får vi glädjas åt Hanna. Helt fantastiskt det hon visar upp. Det är inspirerande och det är kul att ha en sådan i laget som jagar en, säger Swenn Larsson till Viaplay.

Swenn Larsson ligger fyra i slalomcupen på 220 poäng och Aronsson Elfman är sexa på 127 poäng. Toppar gör Mikaela Shiffrin, 325 poäng.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons