"Måstematchen" om det ska bli OS-medalj är vunnen för Damkronorna.
Svenskorna jublar över Tina Enströms 2-0 mål.
Svenskorna jublar över Tina Enströms 2-0 mål.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Om det kan bli guld eller silver den här gången?

Det gav inte 3–0-segern mot Schweiz några klara besked om.

I fredags tändes OS-elden inne i Vancouver. Dagen efter kunde medaljhoppet ha slocknat för Damkronorna. Så krass är verkligheten i hockeyturneringen där två av fyra lag i de två grupperna går vidare till kampen om medaljerna.

Krass fakta är följande: Kanada är gigantisk favorit till att vinna grupp A. Schweiz och Sverige är de som ska göra upp om andraplatsen och jumboplatsen är vikt åt Slovakien.

Därför fick premiären mot just Schweiz en klar ödesstämpel för svensk del. Svensk förlust skulle betyda att hoppet om medaljer kunde vara över knappt innan det hade börjat.

Det märktes också i svenskornas spel. Det var nervöst, nerver långt utanför de gula tröjorna, trögt och tempofattigt och framförallt stora problem i försvarsspelet.

När Daniela Rundqvist till slut gjorde 1–0 (12.31) fri framför mål och fint framspelad av Erica Udén Johansson borde nervknutarna egentligen ha lösts upp.

I stället var det Schweiz som under stor del, framförallt i andra perioden, var betydligt närmare en kvittering än Sverige var ett mål.

Schweiz, med ett ungt lag, har inför OS i Vancouver inte Sveriges tidigare resultat med brons och silver i de två senaste olympiska spelen, men har tiden framför sig. Stundtals hade de betydligt bättre spel än Sverige men saknade något väsentligt – effektivitet. Nio skott på två perioder var ett alldeles för risigt resultat och i stället kunde Damkronorna avgöra matchen definitivt i tredje perioden. Efter Danijela Rundqvists 2–0-mål i andra perioden avgjorde 18-åriga debutanten Erica Udén Johansson när hon kunde peta in 3–0 i inledningen av tredje.

Resten av matchen kunde bara spelas av i väntan på nästa möte – Slovakien natten till tisdag svensk tid.

Det är också en ödesmatch men på förhand betydligt enklare.