Annons

Sandared är seriefavorit: ”Har en proffsig verksamhet”

Här är tips och fakta från division V mellersta Västergötland för herrar.
FOTBOLL • Publicerad 13 april 2018

Bergdalens IK

Placering i fjol: Tvåa i Boråssexan.

Annons

Nyförvärv: Pedro Tapia (mf, Kronäng), Sebastian Lönn (b/mf, Mariedal), Emil Hellsén (mf/fw, Brämhult).

Förluster: Carl Svensson (slutat), Samuel Harlid (slutat).

Tränare: Thomas Andersson – första året. Spelande tränare Patrik Lövhage – andra året.

Profiler: Skicklige Pedro Tapia bidrar med fin rutin och kompetens på Bergdalens mittfält.

Seriefavorit: – Baik är alltid starka och känns som favoriter att ta hem serien, säger tränare Thomas Andersson.

Kommentar: Bergdalen är tillbaka på allvar och blir en nykomling att räkna med. Det ser spännande ut och sjuder en ungdomlig entusiasm i laget från flera unga spelare som gjort fina framsteg på Björkängsvallen de senaste åren. Samtidigt har de en vass spets i nyförvärvet Pedro Tapia som kommer att lyfta Bergdalen mot nya höjder.

Bollebygd/Olsfors

Placering i fjol: Åtta i div V södra.

Nyförvärv: Mikael Zackrisson (spelande/assisterande tränare b/mf/fw, Rångedala), Jonas Carlsson (b, Sparsör).

Förluster: Dennis Eriksson (mv, Hestrafors).

Annons

Tränare: Niklas Jason – andra året.

Profiler: Målvakten Oskar Kreus är en duktig linjemålvakt. En vinnarskalle som gör allt för att spika igen mellan stolparna. Lagpappan Fredrik Gunnarsson som stöttar de yngre spelarena samtidigt som han sätter käppar i hjulet för många anfallare som stabil mittback. Spelande assisterande tränaren Michael Zachrisson är allsidig och kan hoppa in på vilken position som helst och gör det med den äran. Han bidrar också med mycket nyttig erfarenhet.

Seriefavorit: – Sandared/Sjömarken var nära förra säsongen och har ett starkt lag. Jag tror även att Byttorp blir att räkna med i år även om vi har haft lätt för dem tidigare, säger tränare Jason.

Kommentar: Bollebygd/Olsfors har kvar de flesta spelarna från förra säsongen och är stärkta av duktige Michael Zachrisson. En åttondeplats förra säsongen var inget att hurra över och det ser ut att bli en jämn serie. Om de får ihop spelet kan det blir bra men en del talar för att Bollebygd/Olsfors får kämpa på seriens mittfält. En ny åttondeplats känns inte omöjlig.

I fjol hade Borås AIK (på bilden i grått borta mot Gällstad) svårt att hänga med i svängarna i BT-fyran. I år förväntas Baik slåss om seriesegern i femman.
I fjol hade Borås AIK (på bilden i grått borta mot Gällstad) svårt att hänga med i svängarna i BT-fyran. I år förväntas Baik slåss om seriesegern i femman.Foto: Pernilla Rudenwall

Borås AIK

Placering i fjol: Tolva i div IV Södra.

Nyförvärv: Haure Dler (b, Råslätt), Eduardo Ringman (mf, Kronäng), Bawer Law (mb, Brämhult), Kenan Markgård (mf, Brämhult), Genc Avdiu (mf, Dardania), Hozan Sharef (mf, Dardania), George Naim (fw, Brämhult), Sejad Najafi (mf, Bergdalen), Ahmed Macharawi (fw, Borås GIF), Behar Muzaqi (fw, Norrby U19), Jehad Al Anzi (mv, Syrien U-landslag).

Förluster: Ilir Muzaqi (fw, Brämhult), Lukas Forsberg (mf, Brämhult), Mahir Mahmuti (mf, Kinna), Irfan Delimedjac (mf, Kronäng), Abdou Bojang (mf, Hestrafors), Amir Mosivand (Norrby U19).

Spelande/tränare: Hoshiyar Solaimani – andra året.

Profiler: Eduardo Ringman var en gång supertalang i Hammarby och med i morgondagens stjärnor. Nu ska han göra målen på Bodavallen och kan vara skillnaden om Baiks säsong blir succé eller fiasko. Mittbacken Haure Dler är lugnet själv. Skolad i Elfsborg och har ett fint fotbollsregister. George Naim, snabb och ettrig likt en pitbull lär anfallaren såra flera försvar i division fem mellersta.

Annons

Seriefavorit: – Baik. Jag säger oss själva. Vi har en bra mix av unga och äldre spelare, viktig erfarenhet bra bredd, säger tränare Solaimani.

Kommentar: Funkar spelet är Baik väldigt bra. När det går grus i maskineriet har de senaste varit för dåliga de senaste säsongerna. Fritt fall ned i seriesystemet, från trean till femman. Men nu känns det som att raset skall kunna stoppas. Baik har flera spännande nyförvärv och en bra blandning mellan unga och mer erfarna spelare. En mittfältare som Eduardo Ringman är en nyckel till att Baik kan få till en fin säsong och det kan ge en andraplats.

Byttorps IF

Placering i fjol: Femma i div V södra.

Nyförvärv: Martin Ageman (fw, Sandared/Sjömarken), Emerick Wallin (mf, Kronäng)

Förluster: Tobias Engström (mf, Kronäng).

Spelande tränare: Alexander Jonsson Ekström och Philip Tegbring – andra året.

Profiler: Löpstarke Jonathan Gilkes som aldrig slutar springa på mittens rike. En vinnarskalle som tidigare vunnit SM-guld med Elfsborgs juniorlag. Han är född 1997 men har redan visat prov på ett rutinerat spel. Om han vill så lär det vara rena autostradan mot klubbar på högre nivå.

Seriefavorit: – Borås AIK kommer från fyran och ser ut att ha ett bra lag, säger tränare Alexander Jonsson Ekström.

Kommentar: De grönvita hade en helt okej säsong förra året i södra serien. Nu har de blandats med flera nya bekantskaper i mellersta femman och det kan göra ett samspelt Byttorp gott. Om deras motor på mittfältet Jonathan Gilkes fortsätter att vara Byttorp trogen trots en spelnivå som håller för högre serier så ser det ljust ut. Topp fyra känns rimligt.

Annons

Herrljunga SK FK

Placering i fjol: Sjua.

Nyförvärv: Erik Karlsson (fw, comeback), Tim Hedén (mv, comeback).

Förluster: Emil Johansson (mf, Vårgårda), Stefan Tovle (mf, Stora Mellby).

Tränare: Spelande tränare Tobias Holmén – andra året.

Herrljungas tränare Tobias Holmén hoppas att det pekar uppåt för laget i år.
Herrljungas tränare Tobias Holmén hoppas att det pekar uppåt för laget i år.Foto: privat

Profiler: Anders Lund är en stor profil med sin fina vilja och inställning. En ledare på plan som aldrig ger sig och är stark på huvudet. Felix Tedén sticker också som är en allround mittfältare med en vass vänsterfot. Anfallaren Erik Karlsson gör en efterlängtad comeback och ska producera målen för Herrljunga.

Seriefavorit: – Baik är favoriter. När de är bra är de riktigt bra. Men, när de är dåliga är de riktigt dåliga. Men rent spontant känns det som att de blir starka och de kan det där med att trilla boll, säger tränare Homén.

Kommentar: Herrljunga härjade kring mitten av tabellen förra året. Inför denna säsong har de tappat Emil Johansson och Stefan Tove vilket kan få tuffa konsekvenser. Återstår att se om nyförvärven kan bjuda upp till den dans som spelande/tränare Holmén hoppas på. Annars så är just allsidige Holmén ett stabilt kort för Herrljunga som inte gör någon besviken. Men trots det ser det ut som att Herrljunga kan få en tuff säsong och de kan få kämpa för att undvika botttenstrid.

Nossebro IF

Placering i fjol: Tia i div V västra.

Annons

Tränare: Patrik Widell – andra året.

Seriefavorit: Inte fokuserat alls på de andra lagen så jag kan inte uttala mig om det, säger tränare Widell.

Profiler: Nossebrosonen Erik Hjalmarsson som är tillbaka i moderklubben efter spel på division 2-nivå med Gauthiod. Kan gå in som back eller mittfältare och kommer att stärka laget. Tränarens son Viktor Widell, talangen med landslagsmeriter kommer dock att lämna för Elfsborgs juniorlag i sommar. Det lär bli ett tungt tapp efter vårsäsongen och svårt att ersätta 16-åringens spelförståelse och teknik.

En gång i tiden (som på bilden från 2009) spelade Joakim Andersson för Norrby. I år gör han comeback i moderklubben Sandared.
En gång i tiden (som på bilden från 2009) spelade Joakim Andersson för Norrby. I år gör han comeback i moderklubben Sandared.Foto: Vikarier-Bengt Lagerstedt

Sandared/Sjömarkens IF

Placering i fjol: Trea i div V södra.

Nyförvärv: Hampus Lundgren (mf, Norrby), Robin Svensson (mf/fw, Norrby), Martin Karlsson (b, Skövde IF), Joakim Andersson (b, comeback).

Förluster: Emil Petersson (fw, Hestrafors), Robin Arvhage (mf, slutat).

Tränare: Anders Salo – andra året.

Profiler: Megaprofilen Joakim Hagberg som Sandared/Sjömarken ska skatta sig lyckliga över att ha i laget. Han är egentligen alldeles för bra för division 5 och kan spela som både mittfältare eller forward. Keepern Viktor Sääf som spelat futsal för Baik är en väldigt reflexsnabb målvakt och bjuder ofta på sevärda räddningar.

Seriefavorit: – Byttorp har ett sammansvetsat lag och kan få till det bra. Baik kan utmana även om de verkar ha väldigt stor omsättning på spelare. Det vore kul om vi kan blanda oss in i det också.

Annons

Kommentar: Sandared/Sjömarken verkar ha något bra på gång och har en proffsig verksamhet. Träningsläger i Spanien, mycket folk på träningarna och skicklige backen Joakim Andersson gör comeback. De har även det mesta av förra årets lag intakt och tränare Salo menar själv att de har som mål att vara med i toppen. Det känns svårt att säga emot. Sandared/Sjömarken vinner serien.

Sollebrunns AIK

Placering i fjol: Sjua i div V västra.

Tränare: Anders Svensson – första året.

Seriefavorit: – Borås AIK borde vilja komma tillbaka så fort som möjligt och de känns starka. Säven/Hol är också en jättestark kandidat och de har ett bra lag, säger lagledare Fredrik Westberg.

Profiler: Målvakten Jimmy Johansson som varit Sollebrunn trogen i många år. Hans fina spel med fötterna är en egenskap som gör honom till en av seriens bästa målvakter.

Säven/Hol

Placering i fjol: Trea

Nyförvärv: –

Förluster: –

Annons

Tränare: Anders Hindström – första året.

Profiler: Snabbe mittbacken Jonas Ek är alltid att räkna med. Den nickstarke mittfältaren Martin Andersson viker inte undan i första taget och har en bakgrund som hockeyspelare. Christoffer Grabbe som ska stå för målen behöver leverera för att Säven/Hol ska nå en ny topplacering.

Seriefavorit: – Sandared/Sjömarken brukar vi ha svårt för och får ta favoritskapet. Jag har läst att de har en stor verksamhet och det brukar kunna leda till framgång, säger lagledare Gerhard Olsson.

Kommentar: Säven/Hol gjorde fin säsong förra året i mellersta femman och slutade på tredje plats. Nu är det dock flera nya lag i serien som lär blanda sig i fighten om topplaceringarna. Säven/Hol har laget intakt förutom att de har en ny tränare i Anders Hindström. De är ett tungt lag att möta och gör sällan en dålig match. I år kan de kanske åka ned något snäpp när säsongen summeras men topp fyra är inte fy skam.

Vedums AIS

Placering i fjol: Fyra.

Tränare: Spelande tränare Sebastian Eriksson – andra året.

Seriefavorit: – Sandared/Sjömarken spelar en fin fotboll även om jag inte åkt och scoutat dem. Baik kommer att vara med där uppe likaså. Jag är imponerad av deras spelsätt och de kommer vara starka i det långa loppet med många duktiga i truppen att plocka av. Säven/Hol är fruktansvärt tunga att möta och kommer också att blanda sig i toppstriden, säger tränare Eriksson.

Profiler: Sebastian Eriksson som tidigare huserat högre upp i serierna och har även en juniorsejour i Blåvitt på CV:t. Gustav Westfelt svävar riktigt fram på planen och bildar tillsammans med tunge targetspelaren Christoffer Dahlberg en fin anfallsduo. De kommer att skapa oreda i många av seriens försvar.

Vårgårda IK FK

Annons

Placering i fjol: Femma.

Tränare: Niclas Spring Andersson – fjärde året.

Seriefavorit: – Borås AIK bör ju vara favoriter. De har dalat ned från trean och det känns som att det borde vända snart, säger tränare Niclas Spring Andersson.

Profiler: 16-årige mittfältaren Albin Gashi som spås en lysande framtid. Med blicken för spelet och ett fint passningsspel bygger mycket av Vårgårdas mittfält på en ung talang.

Östadkulle SK

Placering i fjol: Etta i Varasexan.

Tränare: Klas Karlsson – fjärde året, Martin Broberg – andra året.

Seriefavorit: – Jag har mest koll på de lokala lagen och då ser Säven/Hol och Vårgårda starka ut och bör vara med högst upp, säger tränare Klas Karlsson.

Profiler: Yttermittfältare Markus Larsson gjorde flest mål för Östadkulle förra säsongen. Mycket av spelet kretsar kring Larsson. Robin Liljedahl är också viktig som styr laget från sin mittbacksposition och gör de andra i laget bra.

Linus WirénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons