Annons

Samuelsson med segervittring – då kom bommen

Sebastian Samuelsson hade segerkänning i lördagens världscupsprint i skidskytte i Kontiolax.
Men det näst sista skottet slank utanför – och svensken ramlade av pallen.
Det ger dock ett fint utgångsläge inför jaktstarten, där han jagar sprintsegraren Johannes Thingnes Bø.
Skidskytte • Publicerad 3 december 2022
Sveriges Sebastian Samuelsson, här under torsdagens stafett, stod för en fin insats i lördagens sprint.
Sveriges Sebastian Samuelsson, här under torsdagens stafett, stod för en fin insats i lördagens sprint.Foto: Anders Wiklund/TT

De svenska skidskytteherrarna har inlett världscupsäsongen betydligt bättre individuellt än som kollektiv. Martin Ponsiluomas seger i årets första lopp, tisdagens distans, följdes upp av en blågul kollaps i torsdagens stafett.

Men när det nu åter var varje skidskytt för sig så lyfte sig svenskarna på nytt.

Annons

Det blev till slut ingen pallplats för Sverige i sprinten i finländska Kontiolax, men Sebastian Samuelsson var nära, så nära.

Den 25-årige svensken hade viss nackdel av att gå ut tidigt, han hade inga andra tider och resultat att gå på. Men genom strålande skidåkning, i slutändan var bara Norges Johannes Thingnes Bø snabbare, och ett fullt inledande skytte gav han sig själv chansen att utmana om segern.

Norsk dubbelseger

Men det fjärde skottet i det stående skyttet blev en bom. Och det har man ofta inte råd med i sprint. Dessutom sköt Samuelsson för långsamt, säger han själv.

– Det är det stående skyttet som tar för lång tid. Egentligen är jag ganska nöjd med att träffa fyra, det är ändå okej. Men de två sista skotten kämpar jag jättemycket med. Och när bommen kommer är det som att benen börjar skaka, jag får ta om och får bendarr. Jag har aldrig haft det förut. Så jag är egentligen ganska glad över att jag sätter sista, men det tar för lång tid, säger Samuelsson till SVT.

Åt Thingnes Bø, som var helt överlägsen åkmässigt, fanns det inget att göra, trots att norrmannen hade en bom. Det blev norskt även på andra plats genom Sturla Holm Lægreid, som sköt fullt och var 10,5 sekunder bakom Thingnes Bø.

Kampen om den sista pallplatsen stod till slut mellan Samuelsson och Roman Rees. Tysken sköt fullt, men såg ett tag ut att tappa tillräckligt på slutvarvet för att Samuelsson skulle kunna bli trea. Men Rees hade koll på läget och gick i mål med drygt sju sekunders marginal ner till svensken.

Resultatet innebär att Samuelsson kommer att gå ut i söndagens jaktstart – de 60 främsta i sprinten kvalar in – med 36 sekunder upp till Johannes Thingnes Bø. Fram till Sturla Holm Lægreid är avståndet knappt 26 sekunder.

Karriärsbästa av Nelin

Jesper Nelin kommer också att ha ett bra utgångsläge efter att ha levererat karriärens bästa insats i sprint. Endast en bom och fin åkning räckte till en åttondeplats för Nelin, vars bästa världscupinsats kom säsongen 2019–20, när han blev sjua i en masstart i Oberhof.

– Jag är väldigt nöjd, säger Nelin till SVT.

– Jag hade det jobbigt på inskjutningen, det var spridda skurar i stå. Men jag sköt bara fler och fler serier och till slut fick jag en bra samling och då hade jag en bra känsla till tävlingen också.

Annons

Martin Ponsiluomas chanser till en ny seger förstördes när han missade sista skottet i första skyttet. Ytterligare en bom i det andra gjorde att Ponsiluoma till slut var långt från topplaceringarna, på 13:e plats och en minut och 14 sekunder från segern.

– Det blir ett kul jaktstartsläge, det är väldigt tajt runt mig, så det är bara ut och köra, säger Ponsiluoma.

Även Peppe Femling får köra jaktstarten, men det var på håret. Femling sköt tre bom och blev 60:e.

Oskar Brandt var på väg mot en sensationellt bra insats efter att ha skjutit fullt i liggande. Men nerverna tycks ha tagit ut sin rätt och fyra bom i stående gjorde att värmlänningen fick nöja sig med en 67:e-plats till slut.

Rättad: En tidigare version hade fel dag för stafetten. Rätt är att den avgjordes i torsdags.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons