Annons

Sam Hallam: "Vi är här för att ta VM-guld"

Åtta NHL-spelare är uttagna i Tre Kronor inför VM – hittills. Det kan blir några fler. Eller ingen mer.
Förbundskapten Sam Hallam sätter inte upp begränsningar. Och han är nöjd med dagens trupp.
– Vi är här för att ta ett VM-guld.
Ishockey • Publicerad 2 maj 2023
Sam Hallam leder den nya Tre Kronor-truppens första träning i Scandinavium, inför matchen mot Schweiz på torsdag.
Sam Hallam leder den nya Tre Kronor-truppens första träning i Scandinavium, inför matchen mot Schweiz på torsdag.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tre Kronor har en turnering kvar före VM, som i år arrangeras i Finland och Lettland. Sverige ska spela sitt gruppspel i den klassiska hockeystaden Tammerfors.

Innan dess är det Czech Hockey Games, där Sveriges match mot Schweiz förlagts till Göteborg.

Flera spår

Annons

På tisdagen hölls den första träningen i Scandinavium. Sam Hallam ser flera spår i truppens, och ledarnas, arbete före och under turneringen.

– Dels handlar det om att bygga spelet, hitta rätt i systemet och spela som ett lag. Sen handlar det för spelarna om att prestera och stärka sina positioner.

– Det tredje är att det går ut på att vinna, säger Hallam.

Efter tre SM-guld med Växjö är Sam Hallam nu på väg mot "examen" under sin första säsong som förbundskapten. Han resonerar med samma lågmälda kaxighet som vi hörde under tiden i Växjö.

– Jag tycker att vi har en väldigt stark trupp här och nu, säger han.

Som vanligt inför VM så surras det om vilka NHL-spelare som teoretiskt är tillgängliga för att deras lag slagits ut, vilka som kommer, vilka som är skadade, och vilka som inte kommer av andra skäl. Truppen till VM tas ut efter Czech Hockey Games.

– Vi följer vad som händer "på andra sidan" så klart, och håller kontakt, säger Hallam.

Men han vägrar säga något om hur många nya som kan komma från NHL, eller om han särskilt intresserad av någon viss sorts spelare.

Vill styra spelet

Hallam vill se att Tre Kronor för spelet, även mot de bästa lagen i VM.

– Får vi matcherna dit vi vill, så vill vi diktera matchen, styra spelet, ta ner pucken och skapa mycket, och ligga med en hög forecheck.

Annons

– Det är vår ambition att de andra lagen ska titta på oss och se oss som det bästa laget.

Stegen dit ska tas med spelskickliga backar, kloka och starka centrar som jobbar bra åt båda håll och kan flytta spelet, och ytterforwards med "mycket skicklighet".

13 spelare i nuvarande trupp är kvar från det Tre Kronor som mötte Finland i två landskamper förra veckan. De gav en knapp förlust, och sedan en klar seger med 6–2.

Fakta: Hallams trupp

Tre Kronors trupp i Czech Hockey Games:

Målvakter: Jesper Wallstedt, Minnesota, Lars Johansson, Frölunda, Marcus Högberg, Linköping.

Backar: Christian Folin, Frölunda, Henrik Tömmernes, Gèneve-Servette, Lukas Bengtsson, Växjö, Rasmus Sandin, Washington, Hardy Häman Aktell, Växjö, Anton Lindholm, Leksand, Jonathan Pudas, Skellefteå, Joel Persson, Växjö.

Forwards: Pär Lindholm, Skellefteå, Dennis Everberg, Rögle, Marcus Sörensen, Fribourg-Gottéron, André Petersson, HV 71, Lucas Raymond, Detroit, Oscar Lindberg, Bern, Jakob Silfverberg, Anaheim, Jonatan Berggren, Detroit, Fabian Zetterlund, San José, Linus Johansson, Färjestad, Dennis Rasmussen, Davos, Isac Brännström, Luleå, Leo Carlsson, Örebro, Jacob de la Rose, Fribourg-Gottéron, Alexandet Nylander, Pittsburgh.

Backen Patrik Nemeth, Arizona, kommer att ansluta till truppen inför VM.

Källa: Svenska ishockeyförbundet

Fakta. Czech Hockey Games

Tre Kronors matcher i Czech Hockey Games:

Torsdag: Schweiz i Göteborg.

Lördag: Tjeckien i Brno.

Söndag: Finland i Brno.

VM i Tammerfors och Riga inleds 10 maj. Tre Kronor spelar sina gruppspelsmatcher i Tammerfors.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons