Annons

Så har idrotten svarat på den ryska invasionen

Den ryska invasionen av Ukraina har fått stora sportsliga konsekvenser.
Idrott efter idrott kastar ut och stänger av Ryssland och Belarus.
Så här är läget just nu.
Idrott • Publicerad 1 mars 2022
Längdstjärnan Aleksandr Bolsjunov avbryter säsongen och reser hem till Ryssland. Arkivbild.
Längdstjärnan Aleksandr Bolsjunov avbryter säsongen och reser hem till Ryssland. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB
Ryska ishockeylandslaget tog nyligen OS-silver i Peking – nu stoppas de från att spela VM i vår. Arkivbild.
Ryska ishockeylandslaget tog nyligen OS-silver i Peking – nu stoppas de från att spela VM i vår. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Det ryska herrlandslaget kastas ut ur fotbolls-VM i Qatar i vinter. Arkivbild.
Det ryska herrlandslaget kastas ut ur fotbolls-VM i Qatar i vinter. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ryska damlandslaget riskerar att missa handbolls-EM i höst.
Ryska damlandslaget riskerar att missa handbolls-EM i höst.Foto: Henning Bagger/Ritzau/TT
Ryska OS-mästaren i konståkning Anna Sjtjerbakova får inte längre tävla internationellt. Arkivbild.
Ryska OS-mästaren i konståkning Anna Sjtjerbakova får inte längre tävla internationellt. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

+ Badminton

Ryssland och Belarus stoppas från alla internationella tävlingar.

Annons

+ Bandy

Sverige och Finland har bojkottat herrarnas VM i ryska Syktyvkar i mars. Mästerskapet är ännu inte officiellt inställt eller flyttat.

+ Bilsport

Den ryska GP-tävlingen i formel 1 i Sotji i september är inställd.

+ Boxning

Svenska proffsboxningskommissionen beslutade redan i lördags att inte tillåta ryska boxare att gå matcher i Sverige. Man tillåter inte heller boxare med svenska licenser att möta ryska boxare utomlands.

+ Curling

EM i ryska Perm i november flyttas. Ny arrangör ska utses.

+ Fotboll

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) stoppar tills vidare alla ryska lands- och klubblag från Fifa-sanktionerade matcher och turneringar. Därmed kastas herrlandslaget ut från playoffspelet till VM i Qatar.

Annons

Måndagens beslut var en helomvändning från Fifa, som så sent som i söndags meddelade att det ryska herrlandslaget skulle få spela på neutral plan utan åskådare.

Beskedet kan också påverka sommarens fotbolls-EM för damer. Där är Sverige lottat i samma grupp som Ryssland, Nederländerna och Schweiz.

Schweiz har redan meddelat att man vägrar spela mot Ryssland i EM.

Ryssland fråntas Champions League-finalen för herrar som skulle ha spelats den 28 maj i S:t Petersburg. Finalen spelas i stället i Paris.

Uefa avslutar sponsor- och samarbetsavtalet med det ryska företaget Gazprom.

+ Friidrott

Ryska och belarusiska idrottare stoppas från alla internationella tävlingar under "överskådlig framtid", meddelade det internationella friidrottsförbundet på tisdagen. Bland de stora tävlingarna i år märks inomhus-VM i Belgrad 18–20 mars och VM i Eugene, USA, 15–24 juli.

Det ryska friidrottsförbundet är avstängt från den internationella friidrottsscenen sedan 2015, på grund av dopningsbrott. Fram till nu har ryska idrottare kunnat tävla under neutral flagg, men den möjligheten tas bort i och med det senaste beskedet.

+ Handboll

Ryssland och Belarus utesluts från samtliga matcher och turneringar som arrangeras av det europeiska handbollsförbundet (EHF).

Annons

+ Innebandy

Ryssland och Belarus utesluts från internationella tävlingar.

+ Ishockey

Ryssland och Belarus stoppas från alla ishockeyturneringar på obestämd tid.

Sanktionerna gäller alla åldersgrupper och för såväl klubb- som landslag. Det innebär att nationerna inte får spela bland annat i herrarnas VM i Finland i maj.

Ryssland får heller inte vara med i herrarnas junior-VM i sommar och fråntas värdskapet för JVM 2023. På damsidan utestängs det ryska damlaget från både U18-VM i juni och VM i augusti/september.

Finländska Jokerit och lettiska Dinamo Riga har dragit sig ur KHL.

NHL avbryter sina affärsrelationer med företag i Ryssland. Ligan pausar dessutom sina ryskspråkiga plattformar på nätet samt avbryter alla eventuella planer på att förlägga matcher i Ryssland.

+ Judo

Internationella judoförbundet (IJF) stänger av den ryske presidenten Vladimir Putin som hedersordförande.

Annons

+ Konståkning

Ryssland och Belarus stoppas från internationella tävlingar.

+ Orientering

Ryssland utesluts från internationella tävlingar.

+ Ridsport

Internationella ridsportförbundet meddelade på måndagen att man bestämt sig för att ställa in samtliga internationella tävlingar i Ryssland och Belarus under 2022. Ett besked om hur man hanterar enskilda ryska och belarusiska idrottare väntas inom kort.

– Det känns viktigt att poängtera att även Belarus bär skuld för den situation Europa och speciellt Ukraina nu befinner sig i. Förr oss är det självklart att den bojkott mot rysk idrott som Riksidrottsförbundet och Sveriges regering vill få till, även bör omfatta Belarus, sade Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, till Tidningen Ridsport.

– Vi anser också, liksom IOK, att ryska och belarusiska deltagare bör stoppas från deltagande vid internationella tävlingar.

+ Simning

Ryska Kazan fråntas junior-VM i augusti. Internationella simförbundet (Fina) söker en ny arrangör. Kortbane-VM i Kazan i december är ännu inte inställt eller flyttat.

Annons

Ryssar och belarusier tillåts tävla som neutrala.

+ Skidskytte

Ryska och belarusiska åkare tillåts tävla i världscupen och IBU-cupen, men måste göra det som neutrala.

+ Skidsport

Internationella skidförbundet (Fis) har ställt in eller flyttat alla tävlingar i Ryssland. Man stoppar också alla ryska och belarusiska åkare från samtliga tävlingar.

Långloppscupen Ski Classics stoppar ryska och belarusiska åkare från bland annat Vasaloppet.

+ Tennis

Rysslands och Belarus tennisförbund stängs av från Internationella tennisförbundet (ITF) och kommer inte att kunna ställa upp i lagtävlingar som Billie Jean King Cup och Davis Cup.

Ryska och belarusiska tennisspelare får dock fortsätta spela, under neutral flagg, enligt ett gemensamt uttalande från proffstourerna WTA och ATP.

De nordiska tennisförbunden bad på tisdagen ITF och dess europeiska motsvarighet Tennis Europe (TE) att utesluta både Ryssland och Belarus från alla tävlingar, även på individnivå.

Annons

+ Volleyboll

Ryssland fråntas herrarnas VM i augusti–september.

+ Idrotten i stort

Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanar alla medlemsförbund att inte bara bojkotta ryska tävlingar, utan också att inte tillåta ryska eller belarusiska utövare.

Paraidrottare världen över kräver att ryska och belarusiska utövare stoppas från Paralympics i Peking som invigs på fredag. Internationella paralympiska kommittén (IPC) har meddelat att de ryska utövarna tillåts tävla, men under neutral flagg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons