Annons

Så ersätts Ryssland i tennisens lagtävlingar

Ryssland, regerande mästare i både damernas Billie Jean King Cup och herrarnas Davis Cup, kommer att ersättas i båda tennisturneringarna.
Tennis • Publicerad 14 mars 2022
Ryskan Liudmila Samsonova under Billie Jean King Cup-finalen i fjol. Det ryska laget får inte möjlighet att försvara sin titel. Arkivbild.
Ryskan Liudmila Samsonova under Billie Jean King Cup-finalen i fjol. Det ryska laget får inte möjlighet att försvara sin titel. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Både Ryssland och Belarus har kastats ut från alla tennisens lagtävlingar med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Nu står det klart att båda nationerna ersätts, meddelar Internationella tennisförbundet.

I Billie Jean King Cup får Australien, utslaget i semifinal förra året, den ryska direktplatsen till höstens gruppspel. Det gör att Slovakien, som skulle ha mött Australien i kvalet nästa månad, också går vidare automatiskt. Även Belgien, som skulle ha kvalat mot Belarus, får på samma sätt en plats i huvudturneringen. De tre länderna får sedan, tillsammans med fjolårsfinalisten Schweiz, sällskap av de återstående sju kvalvinnarna samt en ännu inte utsedd värdnation, i gruppspelet i november.

Annons

På herrsidan får Serbien, semifinalist i fjol, Rysslands direktplats. Det serbiska laget hade redan ett wildcard till gruppspelet, och det kommer i stället att tillfalla något av de tolv länderna som förlorade i Davis Cup-kvalet förra veckan.

Gruppspelet avgörs i september och där får de tolv kvalvinnarna (däribland Sverige) därmed sällskap av Kroatien (finalist 2021), Serbien, Storbritannien (wildcard) och det sista wildcardlandet.

Belarus, som skulle ha spelat playoff till den näst högsta divisionen, förlorar automatiskt sin match mot Mexiko.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons