Annons

"En relativt stor affär inom damfotbollen"

Hon var en av Sveriges bästa spelare i fotbolls-EM.
Nu är det klart att Johanna Rytting Kaneryd lämnar BK Häcken för den engelska storklubben Chelsea.
Fotboll • Publicerad 5 augusti 2022
Johanna Rytting Kaneryd klar för Chelsea. Arkivbild.
Johanna Rytting Kaneryd klar för Chelsea. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT
Johanna Rytting Kaneryd. Arkivbild.
Johanna Rytting Kaneryd. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kontraktet sträcker sig över tre år och Rytting Kaneryd kommer bära tröjnummer 19. I Chelsea blir hon lagkamrat med landslagskollegorna Magdalena Eriksson och Zecira Musovic.

– Jag kommer från en väldigt liten by och det här är en dröm som blir sann. Jag och klubben har samma mål och jag kan knappt vänta på att få börja, säger 25-åringen i en video på Chelseas hemsida.

Annons

Chelsea har vunnit den engelska högstaligan WSL tre år i rad. Londonklubben spelade Champions League-final 2021 men fick se sig besegrade av spanska giganten Barcelona.

Kommenterar inte summan

Häckens sportchef Martin Ericsson:

– Det är klart att när man säljer en så framstående spelare så är det å ena sidan tråkigt att förlora den men samtidigt kul för spelaren, säger han till TT.

TT: Hur stor är övergångssumman?

– Vi kommenterar aldrig övergångssummor. Men det är en relativt stor affär inom damfotbollen.

Rytting Kaneryd lämnar toppklubben Häcken efter två säsonger. I år har hon stått för fyra mål och tre assist på 15 matcher i damallsvenskan.

"Det har varit en fantastisk tid här och jag vill tacka alla i BK Häcken. Klubben har haft en stor del i min utveckling", säger Johanna Rytting Kaneryd i ett pressmeddelande från Häcken.

Håller hög internationell nivå

Rytting Kaneryd fick sitt stora genombrott i år och var framför allt under EM i England en av Sveriges mest sevärda spelare. Hon spelade i alla matcher när Sverige tog sig till semifinal.

"Hon visar att hon håller internationellt och att hon är på en väldigt hög nivå. Det är roligt när BK Häcken-spelare visar upp sig på den internationella scenen", säger Christian Lundström, fotbollsansvarig för Häckens damlag.

Det här blir yttermittfältarens första utlandssejour. Hon har tidigare representerat FC Rosengård med vilka hon vann SM-guld 2019.

Hennes enda mål i landslagskarriären kom i EM-genrepet mot Brasilien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons