Annons

Ryttargiganter jagar sitt första SM-guld

Varken Peder Fredricson eller Rolf-Göran Bengtsson har något SM-guld.
När coronapandemin gett årets mästerskap en extra stjärnglans jagar duon titeln de saknar.
Ridsport • Publicerad 13 augusti 2020
Peder Fredricson och Crusader Ice under torsdagens första omgång av SM i Falsterbo. Ekipaget är trea inför fredagens andra runda.
Peder Fredricson och Crusader Ice under torsdagens första omgång av SM i Falsterbo. Ekipaget är trea inför fredagens andra runda.Foto: Anders Bjurö/TT
Rolf-Göran Bengtsson gör sitt första SM sedan 1996 och ligger fyra med Ermindo W.
Rolf-Göran Bengtsson gör sitt första SM sedan 1996 och ligger fyra med Ermindo W.Foto: Anders Bjurö/TT
Tomma läktare under torsdagens SM-kval i hoppning i Falsterbo.
Tomma läktare under torsdagens SM-kval i hoppning i Falsterbo.Foto: Anders Bjurö/TT

Förra året tog Peder Fredricson sin efterlängtade första seger i karriären i Falsterbos GP-hoppning, men någon chans till att försvara titeln fick inte den svenska världsstjärnan.

Det satte coronapandemin stopp för – nu är det i stället ett SM-guld han får jaga på hopparenan i Skåne.

"Betyder mycket"

Annons

– Väldigt kul att få vara här. Jag är tacksam för att Falsterbo upplåter den här fina arenan. Det betyder mycket för oss att vi får träffas här och tävla igen, säger Fredricson.

TT: Och det är ett bra startfält?

– Det är ju ett väldigt bra startfält. Det är väl egentligen bara Henrik (von Eckerman) och Evelina (Tovek) som inte är här av de bästa svenska ryttarna, säger Fredricson.

Henrik von Eckerman är den ende från VM-silverlaget 2018 som inte kommer till start i SM. Förutom Fredricson är även Malin Baryard Johnsson och Fredrik Jönsson på plats.

– Det här måste väl vara det bästa startfältet på ett SM på väldigt länge. Normalt sett är man ju alltid utomlands och tävlar med de bästa hästarna, säger Fredrik Jönsson.

Så har fallet alltid varit för exempelvis Rolf-Göran Bengtsson, men nu är veteranen på plats. Senaste gången den forna världsettan hoppade SM var 1996.

– Så gammal är jag, säger Rolf-Göran Bengtsson och skrattar.

– Det är jättekul för både svensk ridsport och för Falsterbo Horse Show att det har blivit ett SM igen där de bättre kommer och med bättre hästar, fortsätter 58-åringen, som sedan länge är baserad i Tyskland.

Fredrik Jönsson var snabbast och felfri i den första omgången med VM-hästen Cold Play och har ledningen inför fredagens andra runda. På söndag får de 20 främsta ekipagen rida SM-final.

– Jag har inte alltid varit så snabb. Så jag har tränat på det hela perioden nu när jag inte har tävlat så mycket, men man har ju inte kunnat testa det så mycket i skarpt läge. Så det var kul, säger Jönsson.

Annons

Sakta men säkert har ridsporten kunnat börja hålla sina tävlingar under sommaren, men SM arrangeras under strikta former. Ingen publik har släppts in och det finns begränsningar kring hur många medhjälpare de tävlande får ha på plats.

– Det är ju som det är i samhället just nu, det är lite konstigt. Det är ju roligare när det är folkfest, men nu är man bara väldigt glad för att det är lite bra tävlingar med bra motstånd och faciliteter. Så det är jättekul, säger Jönsson.

Efter Jönsson är den meriterade mästerskapsryttaren Douglas Lindelöw tvåa med sin Cheldon och trea är Peder Fredricson med Crusader Ice. Rolf-Göran Bengtsson är fyra med Ermindo W.

Bengtsson och Fredricson är Sveriges främsta ryttare genom tiderna med bland annat varsitt EM-guld och OS-silver, men ingen av dem har vunnit ett SM-guld.

– På ponny har jag ett guld. Så det är kul att rida ett SM igen, säger Rolf-Göran Bengtsson med ett leende.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons