Annons

Ryske ikonen: "Tror på vår president"

Flera idrottsförbund har beslutat att stänga av ryska och belarusiska aktiva från internationella tävlingar.
Något som får den forne konståkningsstjärnan Jevgenij Plusjenko att rasa.
“Det här är diskriminering och en grov kränkning av idrottares rättigheter", skriver ryssen på Instagram.
Idrott • Publicerad 2 mars 2022
Vladimir Putin, till vänster, gratulerar Jevgenij Plusjenko efter att han hjälpt det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen i OS på hemmaplan i Sotji 2014. Arkivbild.
Vladimir Putin, till vänster, gratulerar Jevgenij Plusjenko efter att han hjälpt det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen i OS på hemmaplan i Sotji 2014. Arkivbild.Foto: David J. Phillip/AP/TT

Den 39-årige Plusjenko, som bland annat har två OS-guld och två OS-silver på meritlistan, går till hård attack mot förbund som valt att utesluta ryska och belarusiska aktiva, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

I ett inlägg på Instagram nämner han specifikt Fifa (Internationella fotbollsförbundet), Uefa (Europeiska fotbollsförbundet), IOK (Internationella olympiska kommittén) och Internationella skridskoförbundet.

Annons

"Man kan inte blanda idrott med politik, och man kan inte straffa idrottare och beröva dem rätten att prestera och tävla. Det här är diskriminering och en grov kränkning av idrottares rättigheter", skriver han.

Dessutom uttrycker han sitt stöd för den ryske presidenten Vladimir Putin.

"Alla vill ha fred och det vill jag också! Jag hoppas verkligen att allt kommer att vara över så snart som möjligt, och att förhandlingarna kommer att bära frukt. Jag tror på vår president! Jag är inte en politiker, jag är en idrottsman och mitt mål är att förena människor genom kärleken för idrott, och övervinna politiska meningsskiljaktigheter. Jag är säker på att vi alla klarar det!", skriver Plusjenko.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons