Annons

Rysk spelare misstänkt spion i Polen: "Aldrig bråk"

En rysk ishockeyspelare greps i Polen tidigare i veckan. Detta efter misstankar om spioneri. Det har polska myndigheter bekräftat.
– Han var som de flesta spelare, säger en av den misstänktes lagkamrater enligt Polsat Sport.
Ishockey • Publicerad 2 juli 2023
Ishockeyspelaren misstänks vara del av en spionring. Arkivbild.
Ishockeyspelaren misstänks vara del av en spionring. Arkivbild.Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Mannen, en rysk medborgare, som bott i Polen sedan 2021 greps den 11 juni i Schlesien i södra Polen, och tros vara en del av en rysk spionring. Om ishockeyspelaren döms riskerar han upp till tio års fängelse, enligt polska medier.

Mannen uppges även ha varit den fjortonde personen ur samma nätverk som har gripits.

Annons

– Han trivdes i vårt omklädningsrum. Han var som de flesta spelare. När vi gick ut och åt pizza eller drack öl så kom han alltid med, det var aldrig några problem, säger en av den misstänktes lagkamrater enligt Polsat Sport.

– Alla utlänningar som spelade med oss ​​bodde på samma hotell. Alltså ryssar, belarusier och ukrainare. Det förekom aldrig några bråk eller konflikter mellan dem mot bakgrund av de länder de kom ifrån. De höll ihop. Dessutom var det förmodligen meningen att han skulle spela med oss ​​nästa säsong, så denna information var en stor chock för mig, säger en annan lagkamrat.

Enligt polska medier ska den misstänkta ryska spionringen bland annat ha använts för att bedriva underrättelseverksamhet, inklusive övervakning av järnvägar, samt sprida propaganda mot Polen och Nato.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons