Annons

Rubensson tillbaka till VM-kvalet – som back

Det blir inga överraskningar, slog förbundskapten Peter Gerhardsson fast inför presentationen av VM-kvaltruppen.
Sedan tog han ut Elin Rubensson för första gången på två år.
I en ny roll dessutom.
Fotboll • Publicerad 7 september 2021
BK Häckens Elin Rubensson är tillbaka i landslaget första gången på två år. Arkivbild.
BK Häckens Elin Rubensson är tillbaka i landslaget första gången på två år. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Matcherna mot Slovakien, borta, den 17 september och Georgien, i Göteborg, fyra dagar senare är de första i kvalet till fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Det är också de första landskamperna sedan den svidande förlusten efter straffar i OS-finalen mot Kanada för drygt en månad sedan.

– Den resan fick ett abrupt slut för oss, och det var många känslor över att vi inte lyckades ta det där guldet, som vi var väldigt nära. Men tittar vi på hela prestationen, så fanns det inte speciellt mycket vi kunde ha gjort annorlunda, sade Peter Gerhardsson.

Tillbaka efter graviditet

Annons

Därför var det också till stora delar samma namn som rabblades upp när truppen till VM-kvalets två första matcher, av totalt åtta, presenterades.

– Med den korta tiden som har varit sedan OS-finalen så blir det inte så många debutanter. Truppen vi hade där gjorde det väldigt bra så den som hade förväntat sig skrällar får kanske vänta till ett senare tillfälle, sade Gerhardsson.

Men ett namn var ändå något otippat.

Elin Rubensson, 28, har inte spelat i landslaget sedan september 2019, i VM-kvalet borta mot Lettland. Men efter graviditet och föräldraledighet gjorde hon tävlingscomeback med Häcken i våras och under den allsvenska säsongen har hon imponerat tillräckligt för att åter få chansen.

Under Gerhardsson har Rubensson tidigare varit uttagen som central mittfältare. Den här gången har han framför allt backlinjen i åtanke för henne.

– I våras spelade hon mycket i en mittfältsposition men av lite olika anledningar har hon sedan spelat högerback och jag såg henne både mot Kristianstad och mot Hammarby nyligen, och hon är tillbaka i bra fysisk form, sade Peter Gerhardsson om uttagningen.

Fischer också tillbaka

Under tidigare förbundskaptenen Pia Sundhage spelade Rubensson på alla möjliga positioner och inte sällan som ytterback. I OS-finalen 2016 startade hon exempelvis till vänster i den svenska fyrbackslinjen.

– Vi har sett henne mer som central mittfältare men när hon har gjort det så här bra så är det intressant att titta på henne i en backposition, sade Gerhardsson.

Backveteranen Nilla Fischer tackade nej till OS av familjeskäl men är nu tillbaka i truppen. Häckens Filippa Curmark föll på målsnöret i kampen om en plats i OS-truppen, men nu är den talangfulla mittfältaren med igen.

Däremot dröjer det innan Juventus Linda Sembrant kan göra comeback. Mittbacken åkte på en svår knäskada i våras och missade OS. Hon är fortfarande inte tillbaka i full träning.

Annons

– Hon tränar det hon kan göra. Men det är inte aktuellt nu och inte till nästa samling heller, så långt kan jag sträcka mig, sade Gerhardsson.

Fakta: Sveriges VM-kvaltrupp

Målvakter: Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Magdalena Eriksson, Chelsea, Jonna Andersson, do, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Hanna Glas, Bayern München, Nathalie Björn, Everton, Julia Roddar, Washington Spirit, Emma Kullberg, Häcken, Elin Rubensson, do, Nilla Fischer, Linköping.

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Olivia Schough, do, Kosovare Asllani, Real Madrid, Filippa Angeldahl, Manchester City, Hanna Bennison, Everton, Anna Anvegård, do, Fridolina Rolfö, Barcelona, Sofia Jakobsson, Bayern München, Lina Hurtig, Juventus, Stina Blackstenius, Häcken, Elin Rubensson, do, Filippa Curmark, do, Madelen Janogy, Hammarby, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg.

Fakta: Sveriges VM-kvaltrupp

Damlandslag har aldrig missat ett fotbolls-VM, och är klar förhandsfavorit att ta hem segern i Europakvalets grupp A, som i övrigt innehåller Finland, Georgien, Irland och Slovakien.

Endast gruppvinnaren går direkt till VM i Australien och Nya Zeeland 2023, men även grupptvåorna kan ta sig till slutspelet via playoffspel.

Sveriges spelschema:

17 september: Slovakien–Sverige.

21 september: Sverige–Georgien.

21 oktober: Irland–Sverige.

25 november: Sverige–Finland.

30 november: Sverige–Slovakien.

2022

7 april: Georgien–Sverige.

12 april: Sverige–Irland.

6 september: Finland–Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons