Annons

Reklam i stället för målbilder

Målet dömdes bort två gånger om – för att sedan godkännas.
Sport • Publicerad 20 mars 2013
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Anledningen: måldomaren hade reklam på sina skärmar.

– Att vara så nära ett felbeslut är så klart inte bra, säger Mikael Ahlström, Hockeyligans domarchef.

Annons

Fjärde SM-kvartsfinalen mellan Frölunda och Luleå var nära att resultera i säsongens största skandal.

I centrum stod domaren Mikael Sjöqvist.

I mitten av tredje perioden dömde han bort Luleåforwarden Niklas Fogströms reduceringsmål till 2–3. Vid nästa spelavbrott granskade han situationen ytterligare en gång, men trots hjälp av måldomaren i Scandinavium var beslutet detsamma: inget mål.

Såg bara reklam

Orsaken var att måldomaren inte hade tillgång till rätt bilder. Allt han såg var reklam.

– Han kunde inte hjälpa till. När måldomaren inte har några bilder hos sig ska man gå efter beslutet på isen, och det var precis vad man gjorde, säger domarbasen Mikael Ahlström och menar att domarna inte kan lastas för den röriga situationen som uppstod.

Några sekunder senare fick måldomaren tillbaka bilderna, såg att det var mål, kallade på Sjöqvist – som godkände Luleås reducering.

– Tur att pucken aldrig släpptes. Då hade det inte godkänts, säger Ahlström.

På onsdagen valde Frölunda att förklara vad som låg bakom skandalscenerna i Scandinavium.

"Det fanns en teknisk störning på den tv-signal som ska komplettera videomåldomarens utrustning. Endast den interna tv-signalen, med olika kommersiella budskap, visades på videomåldomarens tv-skärmar", skrev klubben på hemsidan.

Annons

Se över teknik och rutiner

Teknikstrulet i Göteborg innebär att Hockeyligans arbete med att se över rutiner vid sådana här tillfällen fortsätter. Enligt Ahlström handlar det bland annat om att vara extra tydlig kring vad som gäller om måldomarens teknik inte fungerar.

– Alla måste vara informerade om det inte finns rätt bilder. Domare och lag ska veta att det inte finns någon hjälp från videogranskningen, säger Ahlström.

Frölunda vann matchen med 4–3 efter förlängning och kvitterade till 2–2 i matchserien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons