Annons

Putins olympiska maktspel

Låt vinterspelen börja. I en helt nybyggd stad vars strandpromenad kantas av palmer. Men det är inte bara Sotji som arrangerar OS. Det här är president Vladimir Putins personliga olympiska maktspel.
Sport • Publicerad 6 februari 2014
Foto: Helena Nerlund

Alla olympiska spel har sina affischnamn. Oftast idrottsstjärnor, aktiva eller pensionerade. Inte sällan andra kändisar vars popularitet ska bidra med flärd. Men OS i Sotji är speciellt. Självutnämnd talesperson är nämligen presidenten själv. Inte för att det saknas ryska stjärnor. Nej, det här är Vladimir Putins OS. Och det har det har det varit från början.

I en dokumentär på rysk tv som kommer att visas efter fredagens storslagna invigning, berättar presidenten högtidligt hur det var han personligen som kom på idén att söka OS. Det var också han som pekade ut platsen.

Annons

– Jag valde personligen ut den här platsen. Jag kom hit i en UAZ (en rysk lastbil) 2001 eller 2002. Vi körde omkring, kom till kanten av den här floden och jag sade: låt oss börja här, berättar Putin i en del av filmen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Men varför är Putin så mån om att koppla sin egen person till ett vinter-OS? Enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren (som även syns som återkommande krönikör på BT:s ledarsida) är det inte konstigt alls.

– Bröd och skådespel, precis som det gick till i antikens Rom. Putin vill blidka folket på samma sätt som kejsarna gjorde.

Ljunggren menar att Vladimir Putins huvudsyfte inte är att visa upp ett putsat Ryssland för omvärlden. Han vill använda OS för att ena det ryska folket.

– Det viktigaste för Putin är att det blir ett spektakel som folket tycker är roligt. Det är så enkelt. Makt kan utövas på många olika sätt.

Alltså, huvudmålet är att ryssarna ska enas i stoltheten. Där spelar den monstruösa investeringen viss roll. När Sotji ansökte om OS var det Putin själv som redogjorde för investeringarna som skulle göras. När IOK samlades i Guatemala City 2007 för att utse en värd syntes Putin själv i tv. Budskapet var tydligt, 80 miljarder skulle investeras. Den summan är dock sedan länge överskriden. Nu uppskattas den totala investeringen till 330 miljarder kronor. Svindlande summor. Det är mer än vad alla tidigare vinterolympiader tillsammans har kostat. Summan är också mer än Bulgariens totala bruttonationalprodukt.

Men summan är också något annat.

Det är vad det kostar att vinna över naturen.

Sotji är en klassisk rysk badort. Staden har kust mot Svarta havet, ligger i den subtropiska klimatzonen och den genomsnittliga årstemperaturen ligger på 18,4 grader dagtid. Att arrangera OS i Sotji är en maktdemonstration i sig. Alltså helt i linje med presidentens mål.

Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö högskola ser sovjetiska drag i satsningen.

Annons

– Kan Ryssland arrangera OS i Sotji så kan Ryssland arrangera OS var som helst, och det visar på kontroll. Man kan också se spår av sovjetiskt tänkande i de här grandiosa satsningarna. Den storvulna idén om att besegra naturen, vilket det ju handlar om när man förlägger vinter-OS till det subtropiska Sotji, leder tankarna tillbaka till sovjettidens projekt med flodvändningar i Sibirien, säger Petersson till Dagens Industri.

Stig-Björn Ljunggren vill för alltid begrava en långlivad myt.

– Det är bara att lägga ner alla tankar om att idrott och politik inte hör ihop. Politik är idrott och idrott är politik. Den som påstår något annat har del att förklara...

Läs allt om OS i torsdagens BT eller i e-bt.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons