Annons

Hammarby krossade AIK framför rekordpubliken

Om det var ett nervöst Hammarby som stegade ut på planen inför 18 537 åskådare?
Inte det minsta. Hammarby krossade både publikrekordet i damallsvenskan och motståndet AIK. Segersiffrorna skrevs till 4–1.
Fotboll • Publicerad 10 oktober 2021
Hammarbyjubel efter 3-1 av Berglind Björg Thorvaldsdóttir.
Hammarbyjubel efter 3-1 av Berglind Björg Thorvaldsdóttir.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det nya publikrekordet i damallsvenskan lyder 18 537. Inte långt från en dubblering av förra rekordet som sattes 2008 när Linköping mötte Umeå. Då var det 9 314 på läktarplats.

Om något av lagen var tagna av den stora publiken märktes det inte på spelet. Den häftiga stämningen på läktarna motsvarades av en intensiv match på planen.

Annons

Hemmalaget kunde dra mest nytta publikstödet.

Hammarby gjorde 1–0 efter att Madelen Janogy var först på en retur från AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari. Det var landslagsspelarens nionde mål för säsongen.

Målfest i andra

I början av andra halvlek ökade också intensiteten i målgörandet.

Alice Carlsson utökade till 2–0 efter en trasslig situation i straffområdet. Men svaret kom med en gång från AIK. 2–1 genom Honoka Hayashi som såg till att väcka liv i matchen.

Hammarby gick sedan ännu en gång upp i tvåmålsledning när måltjuven Berglind Björg Thorvaldsdóttir satte 3–1 på ett inlägg.

En tveksamt dömd straff till Hammarby följde. Publikfavoriten Emma Jansson var dock hur säker som helst och gjorde 4–1.

– Jag känner mig hyfsat säker på straffar, det var bara att lägga in den och fira med fansen, säger Jansson till SVT efter matchen.

Hennes sjunde mål för säsongen.

4–1 blev också slutresultatet.

"Drömt om det"

Trotjänaren Ellen Gibson som spelat i Hammarby sedan barnsben upplevde en dröm som gick i uppfyllelse.

Annons

– Det här är något jag drömt om sen jag började spela fotboll. Jag hoppas att det ska vara så här varje match, säger hon.

De tre poängen betyder mycket för Hammarby som jagar en plats i Champions League. Eskilstuna, på tredjeplatsen, förlorade vilket innebär att Hammarby knappar in på den åtråvärda Europaplatsen. Man ligger nu fyra poäng bakom med tre matcher kvar av säsongen.

Förlusten för AIK ger Växjö anledning att fortsätta kriga om nytt allsvenskt kontrakt. Stockholmslaget ligger nu åtta poäng framför Växjö.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons