Annons

Profilen om fadäsen: "Kan ske igen"

Det var magneterna som var för svaga när skidskytteprofilen Stina Nilssons magasin ramlade loss i söndags.
Nu har anordningen förstärkts – men det är ingen garanti för att undvika fadäser i framtiden.
Skidskytte • Publicerad 7 december 2022
Stina Nilsson under världscuppremiären den gångna helgen. Arkivbild.
Stina Nilsson under världscuppremiären den gångna helgen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Svenskans dråpliga fadäs vid jaktstarten i världscuppremiären i Kontiolax i söndags blev en snackis.

När hon kom in till skjutvallen på det första stående skyttet hade hon inga magasin. De hade lossnat vid det liggande skyttet och innan hon fick nya magasin försvann ordentligt med tid.

Annons

För att undvika fler såna fadäser har Stina Nilsson och det svenska laget jobbat med att förstärka magneterna som ska hålla magasinen inför onsdagens sprint i österrikiska Hochfilzen.

– Det har aldrig hänt mig tidigare på tävling. Jag har en ny stock till den här säsongen och i början under träningen så var det vissa pass i somras som magasinen inte satt fast ordentligt. Då satte vi i magneter och nu har vi förstärkt, säger hon på en digital pressträff.

Framgångsrik start

De svenska skidskyttestjärnorna fick en kanonstart på säsongen i Finland. Både Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma vann distanstävlingarna. Damlaget vann stafetten och Linn Persson och Elvira Öberg tog varsin tredjeplats.

Den före detta skidstjärnan Stina Nilsson var inte nära pallen, men lämnade trots allt premiärhelgen med en bra känsla. Trots fadäsen med magasinen körde hon upp sig till 35:e plats från en 59:e i jaktstarten.

"Bra kvitton"

I fjol tog hon en tredjeplats som bäst i världscupen och målet denna säsong är att fortsätta sin utveckling som skidskytt efter bytet från skidor 2020.

– Jag har fått bra kvitton att saker har gått framåt. Jag vet att jag kommer att ha toppar och dalar, det hade jag även förra säsongen. Jag vill fortsätta utvecklas och se hur bra den här säsongen kan bli.

Om onsdagens sprint säger hon:

– Jag lämnade Kontiolax med bra åkform så jag hoppas ha samma känsla i morgon. Med bra skytte kan det bli en kul dag.

Fakta: Programmet i Hochfilzen

Torsdag: Damer, 7,5 kilometer sprint (Kl 14.10).

Fredag: Herrar, 10 km sprint (13.45).

Lördag: Damer, jaktstart, 10 km (11.30).

Herrar, stafett, 4x7,5 km (13.40).

Söndag: Damer, stafett, 4x6 km (11.30).

Herrar, 12,5 km jaktstart (14.15).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons