Annons

Proffsboxning på gala i Borås

Lördagen den 15 januari smäller det rejält i Boråshallen.
Sport • Publicerad 16 september 2010
HISTORISK MATCH. Frida Wallberg tog WIBF:s interkontinentaltitel när hon slog kenyanskan Fatuma 2005. I januari boxas hon på en proffsgala i Borås
HISTORISK MATCH. Frida Wallberg tog WIBF:s interkontinentaltitel när hon slog kenyanskan Fatuma 2005. I januari boxas hon på en proffsgala i BoråsFoto: Brian Rasmussen / Scanpix

I samband med Golden Girl–tävlingen arrangeras den första proffsboxningsgalan någonsin i Borås med Frida Wallberg som största affischnamn.

Inne i den nystartade boxningsklubben Rebells lokaler ligger ett förväntansfullt skimmer. Det är fyra månader kvar tills den eget arrangerande boxningsgalan Golden Girl avgörsv helgen 15-16 januari, men redan nu höjs temperaturen i boxningens Sverige.

Annons

Inte nog med att hela det svenska junior– och ungdomslandslaget samt stora delar av seniorlandslaget ställer upp i turneringens amatördel, det blir proffsboxning i Borås.

Något som aldrig tidigare har skett. De enda matcherna som har gått i Borås har endast varit av uppvisningskaraktär.

På lördagen den 15 januari blir det minst en – troligtvis två eller till och med tre – proffsboxningsmatcher i Boråshallen. Namnet som är klart för fight är även det mest kända: före detta världsmästarinnan och Sveriges genom tidernas mest framgångsrika damboxare Frida Wallberg.

Hon erhöll WIBF:s interkontinentaltitel 2005 efter seger på poäng mot Zarrika Fatuma från Kenya. Året efter blev Frida mamma för första gången och lade boxningen på is. Fram till i år.

Då Frida är i Spanien och boxas förs hennes talan av Jan Eliasson, ordförande för Västergötlands boxningsförbund och initiativtagare till proffsgalan på Golden Girl.

– Det är riktigt stort att Frida kommer till Borås för att gå en proffsmatch. Hon är tillbaka för att satsa ordentlig och lär vara ute efter bälten. Alla som är intresserade av svensk boxning borde komma till Boråshallen, säger han.

Frida Wallbergs motståndare är ännu inte klar, men förväntas bli inom kort. Arrangörerna – från både BK Rebell och Tidaholms BC – kommer försöka få till ytterligare två proffsmatcher under Golden Girls lördagskväll, men detta är heller inte klart.

Förutom de lokala boxarna Cecilia Berndtsdotter och Catharina Neumann (fler lär tillkomma) och hela Sverigeliten kommer det även boxningstjejer från bland annat Finland, Danmark, England, Tyskland och Ryssland deltaga på Golden Girl.

Frida Wallberg

Född: 28 april 1983

Bor: Åtvidaberg

Familj: Dotter Nellie, mamma Gunnel, pappa Willy, bror Markus och syster Jessica

Meriter: VM–guld som både amatör och proffs. 1 EM-guld, 4 NM-guld, 6 SM-guld.

Aktuell som: Svensk damboxnings mest framgångsrika som gör comeback i år med bland annat en proffsmatch i Borås den 15 januari.

Karl Åkerström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons