Pressat Luleå vann: "Behövde den"

Ett pressat Luleå tappade två tremålsledningar – men lyckades ändå komma tillbaka och vinna SM-finalreprisen över Färjestad, 5–4 efter förlängning.
Brendan Shinnimin frälste hemmalaget och blev tvåmålsskytt.
Ishockey • Publicerad 12 januari 2023
Luleås Brendan Shinnimin, i mitten, jublar efter mål tillsammans med Konstantin Komarek, till vänster, och Oscar Engsund.Foto: Fredrik Sundvall/TT

Efter förra säsongens SM-finalrysare, där Färjestad vann den sjunde och avgörande matchen i Luleå, har lagen tagit olika vägar.

Färjestad skiner och slåss i toppen och kom till Luleå med sex raka segrar. Dock med fyra toppforwards på frånvarolistan, bland annat Victor Ejdsell och veteranen Per Åslund.

Luleå låg elva, utanför slutspel, och var inför torsdagen seriens formsvagaste lag med fem förluster de senaste sex matcherna.

Laget är fortfarande under slutspelsstrecket, men tvåpoängaren minskade avståndet uppåt till en poäng.

– Vi behöver fortsätta bygga på det här. Vi har spelat bra de senaste fyra-fem matcherna men inte fått resultaten med oss, så det var viktigt, sade Shinnimin som avgjorde efter 1.37 av förlängningen.

"Tufft att tappa"

Luleå ledde med både 3–0 och 4–1.

– Det är tufft att tappa en så stor ledning, men vi gjorde en bra tredje period och förlängning, säger Shinnimin.

Luleå hade vunnit säsongens två tidigare möten utan att ha släppt in något mål – och tryckte gasen i botten från start.

Norrbottenslaget gjorde 2–0 i första perioden och såg inte alls ut som det där trubbiga laget som gjort minst mål i serien, 2,2 mål i snitt per match.

Isak Brännström vräkte in 1–0 i numerärt överläge och Brendan Shinnimin gjorde 2–0 i en snabb kontring.

Matchstraff på Komarov

När Brännström gjorde sitt andra mål fram till 4–1 efter drygt halva matchen såg det ut som om Luleå skulle ta en efterlängtad seger.

Men Färjestad har vänt ett par stora underlägen den senaste tiden och kom tillbaka.

Tre mål inom loppet av 5.47 och plötsligt var det utjämnat, 4–4.

Marcus Westfält blev den som suddade ut nollan mot Luleå denna säsong och sedan följde Oscar Lawner, Joel Nyström och Ville Pokka med varsitt mål under knappt sex produktiva minuter.

– Vi är enormt slarviga i försvarszon och bjuder på en massa mål och lägen, säger Luleåtränaren Thomas Berglund till C More.

Luleå radade upp vassa lägen i tredje perioden – Brännström missade exempelvis öppet mål – men fick ingen utdelning. Förrän i förlängningen.

Hemmalagets finländske stjärna Leo Komarov åkte på matchstraff i slutet av tredje perioden efter att ha knuffat en av linjedomarna.