Annons

Premiären – mer av ett genrep för Hanna Falk

Imorgon börjar skidsäsongen i Gällivare.
– Det ska bli kul att dra på sig nummerlappen, men jag bryr mig inte jättemycket om resultaten, säger UIF-stjärnan Hanna Falk som har en friplats till världscuppremiären.
Skidor • Publicerad 16 november 2017
Hanna Falk slutade trea i sprintcupen förra säsongen.
Hanna Falk slutade trea i sprintcupen förra säsongen.Foto: Åserud, Lise

Helgens tävlingar i Gällivare är den officiella svenska skidpremiären, som ligger till grund för uttagningarna till världscupen i Ruka nästa helg.

Men Hanna Falk behöver inte känna någon stress. Genom att hon hamnade topp-20 i sprintcupen – trea för att vara mer exakt – har hon en friplats till den första minitouren.

Annons

– Jag ser det mer som ett genrep. Det är bra att få lite tuffa race. Alla de bästa är ju med och det är perfekt att få fajtas lite, säger hon på vägen till Arlanda och flyget norrut.

Idag blir en dag för att att känna på underlaget och testa skidor och imorgon börjar det med 5 kilometer fristil. Hanna Falk har valt att stå över lördagens 10 km klassiskt, men är naturligtvis anmäld till söndagens klassiska sprint.

– Jag hade gärna kört även 10 kilometer, men det blir förhoppningsvis många tävlingar framöver och det är många som väljer att stå över något lopp i premiären.

Sprintbanan i Gällivare har beskrivits som teknisk och tuff och därmed en bra värdemätare inför den klassiska sprinten på OS i Pyeongchang i februari.

– Det låter ju bra. Jag har faktiskt inte så bra koll på hur banan ser ut.

Hur mycket tänker du på OS?

– Inte så mycket, jag tar en helg i taget.

Hanna Falk är redo att börja tävla.
Hanna Falk är redo att börja tävla.Foto: Petter Trens

Hanna Falk beskriver försäsongen som lyckad och utan några större motgångar.

– Jag drabbades av en liten magsjuka men var tillbaka på banan ganska snabbt.

På slutet har hon varit på två snöläger med landslaget.

Annons

– Det blev faktiskt två gånger i Idre eftersom förutsättningarna varit bäst där. Man har sparat en del snö sen förra året och nu senast hade vi nästan sex kilometer att köra på. Det var bra att kunna göra vallatester, slipa på tekniken, köra intervaller och testtävlingar.

Hanna Falk har bra koll på resten av åkarna i landslaget och lyfter inte oväntat fram Stina Nilsson och Charlotte Kalla som två vassa konkurrenter i vinter.

– Men det är många som har tagit kliv framåt och jag hoppas även att min klubbkompis Maria (Nordström) kommer att få åka mer världscup. Hon har sett stark ut i höst och har kapacitet.

Och dina konkurrenter utanför Sverige?

– Norrmännen har ju också premiär i helgen och det ska bli intressant att se lite hur det går. Samtidigt är det tidigt på säsongen och vissa toppar formen för att bli uttagna medan andra väntar.

Hur gör du själv?

– Jag har hållit i träningen ganska bra men varit noga med att inte gå över gränsen.

Malin HenriksonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons