GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Poromaa "lämnar" Karlsson – för att bli bäst

William Poromaa offrar allt för att blir världens bäste skidåkare. Därför blir han särbo med Frida Karlsson i Sollefteå och flyttar till Åsarna för att träna med Jens Burman.
Skidor • Publicerad 25 juni 2021
William Poromaa. Arkivbild.
William Poromaa. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Frida Karlsson efter VM-silvret på 10 kilometer i Oberstdorf förra säsongen. Arkivbild.
Frida Karlsson efter VM-silvret på 10 kilometer i Oberstdorf förra säsongen. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Hur mycket ska man offra för att bli bäst? Den frågan ställs alla elitidrottare inför.

I det här fallet har William Poromaa lämnat sambolivet i Sollefteå med Frida Karlsson för att flytta till Åsarna för att få Jens Burman till daglig träningskompis. Sveriges bästa manliga skidåkare ska hjälpa varandra till att bli ännu bättre inför OS-säsongen.

– När han (William Poromaa) tog upp den möjligheten med mig blev jag inte förvånad. Han har ju ingenting, förutom mig då, som kopplar honom i Sollefteå. Inte tränare, familj eller kompisar som jag har. Så när möjligheten kom att få träna och sparra med Jens, som är hans bäste kompis, måste han ta det, säger Frida Karlsson och fortsätter:

– Jag hade gjort samma sak i den situationen. Man vill ju prioritera idrotten först och ge det hundra procents chans. Han måste ta den chansen.

Inget lätt val

William Poromaa, som hyr ett hus i Åsarna, är inne på samma linje:

– Detta är inte världens lättare val som elitidrottare, men det hör till. Det blir annorlunda att inte kunna träffa Frida dagligen som vi kunnat göra i fem år. Men vi vet var vi har varandra och det är bra.

Frida Karlsson fortsätter utveckla tankarna kring relation när de kommer bo drygt 20 mil från varandra.

– Vi kommer ju att kunna träffas. På lägren ses vi och då kan vi smyga iväg lite, bara vi två (skratt). Samtidigt får vi längta lite. Det kan vara nyttigt när vi suttit ihop varje dag i fem år.

Två timmars bilresa

Frida Karlsson fortsätter:

– Det är inte som Maja (Dahlqvist) och Kevin (Bolger, landslagsåkare från USA) som har 20 timmars resa till varandra: Vi har två timmar om vi skulle vilja ta en helg tillsammans.

William Poromaa har nu inlett satsningen med bäste kompisen Jens Burman. Sedan ett par veckor tränar de stort sett dagligen tillsammans.

– Ibland kan det bli aktuellt för någon av oss att stå över ett pass, men vi känner varandra så bra att vi förstår varandra. Men det blir främst på de högintensiva passen (intervallerna) som det blir bra för oss att köra ihop. Dessutom har vi kul och fränt tillsammans bredvid träningarna. Det klickar bra, hela helheten, säger William Poromaa.

Inför den här satsningen har deras tränare Lars Ljung (Poromaa) och Anders Högberg (Burman) synkat träningsprogrammen så att dessa skidkillarna ska få bästa gemensamma effekt.

"Pussväxling"

Men det finns ett tillfälle när Frida Karlsson och William Poromaa kan få jobba tillsammans i vinter.

Falun har en mixedstafett på programmet.

Det blir första gången damer och herrar tävlar tillsammans och mot varandra i världscupen.

– Det är skitkul nyhet som kan bjuda in många länder att åka stafett killar och tjejer. Det skulle vara så roligt att åka i samma lag som honom (William Poromaa). Kanske vi då kan pussa varandra vid växlingarna, säger Frida Karlsson och ler:

– Visst, men då måste det gå fort, svarar William Poromaa.

Fakta: Viktiga datum under kommande säsong

Sverigepremiären: 19–21/11 Gällivare.

Världscuppremiären: 26–28/11 Ruka, Finland.

Tour de Ski: 28/12–4/1 Schweiz, Tyskland, Italien.

OS: 4–20/2 Peking, Kina

Världscupen i Sverige: 11–13/3 Falun

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer