Annons

Poromaa skyller missen på ledare: "Oproffsigt"

William Poromaa gjorde ett av längdkarriärens bästa världscupresultat.
Trots för korta stavar.
Efteråt riktade han kritik mot det svenska ledarteamet.
Skidor • Publicerad 4 december 2022
Pål Golberg firar segern i söndagens 20-kilometerslopp i Lillehammer
Pål Golberg firar segern i söndagens 20-kilometerslopp i LillehammerFoto: Heiko Junge/NTB/TT

Förutom en tredjeplats på 15 kilometer i Lahtis förra säsongen har William Poromaa aldrig varit bättre än femma i ett individuellt världscuplopp.

Efter femteplatsen i söndagens masstart i Lillehammer skulle man kunna tro att han borde vara mer än nöjd, men ...

Annons

– Jättetråkigt, det är inget bra resultat alls, säger William Poromaa till Viaplay direkt efteråt.

21-åringen var en del av en stor klunga som spurtade om segern, men han fick se sig slagen av fyra norrmän. Pål Golberg vann före Sjur Røthe och Martin Løwstrøm Nyenget, med Didrik Tønseth på fjärde plats. Även i fredagens 10-kilometerslopp knep Norge samtliga pallplatser.

"Borde spurta ner dem"

Poromaa tycker själv att han borde ha blivit minst tvåa med tanke på läget.

– Jag ska kunna spurta ner dem. Kanske inte Golberg, han är bra, men de andra tre i alla fall, säger Poromaa.

Att det inte blev så skyller han delvis på förberedelserna. Strax före start märkte Poromaa att hans stavar var borta. En ledare hade tagit dem, och Poromaa fick till slut stressa till starten med ett annat, kortare, stavpar i händerna.

– Man blir irriterad när stavarna inte är där när man ska starta. Det blir ju lite oproffsigt. Man ska starta en världscup och så har man inte grejerna på plats, säger Poromaa.

– Känslan och skidorna var bra i alla fall. Synd att det skulle vara något annat som strulade. Men jag var med bra ändå in på slutet. Men det blev lite för tufft med korta stavar i dag.

Landslagschefen Anders Byström bekräftar att stavarna försvann inför starten, och att man bara hittade ett par som var 157,5 centimeter långa, två och en halv centimeter kortare än Poromaa önskat.

– Det är otroligt mycket stavar i de här boxarna runt här, så det är lätt hänt. Men det är ju inte bra. Men det är två och en halv centimeter, så det ska inte göra så stor skillnad, säger Byström.

Halfvarssons haveri

Poromaa var inte ensam svensk i toppstriden. Även Jens Burman och – mer sensationellt – Eric Rosjö hade tätkänning ända in i loppets slutskede. Rosjö, som fram till söndagen hade en 18:e-plats som personbästa i världscupen, var till och med i ledning med en kilometer kvar. Till slut blev han näst bäste svensk på en fin åttondeplats, mindre än tre sekunder från segern.

Annons

– Det betyder såklart mycket. Det är det här man tränar för hela året, så det är väldigt kul att man får ut den tiden man lägger ner, säger Rosjö till Viaplay.

Burman blev 13:e, 5,6 sekunder bakom Pål Golberg. Leo Johansson blev 16:e, strax bakom Burman, och Edvin Anger blev 42:a, 38,5 sekunder från täten.

Calle Halfvarsson hade däremot ingen rolig dag. Först fick han problem med ena skidan och när han väl kämpat sig tillbaka till täten föll han i en utförskörning, och bröt sedan loppet.

– Jag åker omkull och åker av banan och in i skogen, och fastnar i något träd. Jag satt fast länge innan jag tog mig upp på spåret. Och så slog jag i ena skinkan lite, säger Halfvarsson.

Även förra världscuphelgen slutade surt för Halfvarsson, då han gick i mål som trea på den avslutande jaktstarten innan han senare diskades. Med tanke på hur söndagens lopp i Lillehammer såg ut borde tävlingsjuryn ha fullt upp på nytt, säger Halfvarsson.

– Jag har blivit pååkt hela tiden. Om jag blev diskad i Ruka så hoppas jag att ganska många blir diskade i det här loppet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons