Annons

Poliser byts ut på Hulta

Polisen i Borås kommer nu efter oroligheterna på Hulta och Hässleholmen att vidta åtgärder.
Områdespolisen flyttas tillfälligt och byts ut av annan personal.
Sport • Publicerad 5 juni 2014

– Den kortsiktiga lösningen blir att poliser i yttre tjänst kommer att arbeta i de båda områdena under helgen. Inte de ordinarie områdespoliserna, säger Stefan Gustafsson, kommissarie och biträdande operativ chef i Borås.

På måndag kommer de att börja fundera över en mer långsiktig lösning. Än så länge kan Stefan Gustafsson inte berätta om några konkreta ändringar.

Annons

– Vi kommer att fundera på om vi måste göra en förändring och om vi gör rätt så som vi jobbar just nu.

Det var på tisdagskvällen som en pikétbuss kallades upp till Hulta fritidsgård. Enligt polisens länskommunikationscentral skulle polisen gripa en person när ett antal personer anslöt sig och försökte hindra insatsen. Två personer greps för narkotikabrott och en för våldsamt motstånd. Dagen efter var det mycket laddat på Hulta torg och ytterligare två personer medtogs av polisen misstänkta för narkotikabrott genom eget bruk.

Förra veckan skedde en liknande händelse på Hässleholmen då en folkmassa ingrep när polisen skulle ta med en person för provtagning, misstänkt för narkotikabrott. Samtliga tre händelser gav upphov till ett stort polispådrag till platserna.

– Ja det var ett omhändertagande under onsdagen som ledde oroligheter i form av tumult och motstånd. Men vi vill inte förstora det och det är inte några större oroligheter i området. Det finns ingen social oro, säger Stefan Gustafsson.

Var ni nöjda med insatsen på Hulta i onsdags?

– Om ni är nöjda? Vi var nöjda med att situationen lugnade ner sig fort som den gjorde, men det är bekymmersamt när det blir oroligheter. Det är också bekymmersamt att poliserna vid flera ingripanden möts av våld. Det gör vårt arbete svårarbetat.

Flera personer har varit i kontakt med BT och kritiserat hur polisen har agerat under den omfattande polisinsatsen. Det är framför allt polisens attityd gentemot de boende i området samt det hårda ingripande som ifrågasätts.

Vissa har riktat kritik mot polisen i området, är det något som ni har tagit del av?

– Ja, vi har tagit in signaler om det från olika håll. Det kommer att vara med i bedömningen.

Lovisa Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons