Annons

Poäng för Bäckström i NHL-comebacken

Nicklas Bäckström har gjort säsongsdebut i NHL – efter 28 missade matcher på grund av höftproblem. I natt fanns stjärnan återigen på isen när hans Washington mötte Chicago borta.
Ishockey • Publicerad 16 december 2021
Nicklas Bäckström njöt under uppvärmningen inför nattens match mot Chicago.
Nicklas Bäckström njöt under uppvärmningen inför nattens match mot Chicago.Foto: Matt Marton/AP/TT

Han har beskrivit det som en känslomässig berg- och dalbana. 34-åringen har dragits med höftproblem i många år och efter förra NHL-säsongen har Bäckström tvingats till rehabträning i stället för att spela med laget.

Vid uppvärmningen i natt ansågs han till slut vara redo för matchspel.

Annons

– Jag tycker att höften kändes bra. Det är bara det att jag inte har spelat match på ett tag, så det kommer att ta ett par matcher för mig att få tillbaka tajmingen, säger Bäckström efter matchen, rapporterar nhl.com.

Tre mål på 34 sekunder

Trots frånvaron var han direkt inblandad i Washingtons offensiv. I början av den andra perioden ledde Bäckström ett anfall i powerplay som slutade med att den ryske storstjärnan Alexander Ovetjkin sköt 1–0 – och svensken noterades för en assist. Målet var dessutom Ovetjkins 274:e powerplay mål i NHL, vilket innebär att han tangerar Dave Andreychuks rekord gällande flest powerplay-mål någonsin.

För Bäckström blev det totalt fem skott på mål i en fartfylld match där Washington pepprade en storspelande Marc-Andre Fleury i Chicago-målet med 46 skott.

Chicago tog dock chansen i powerplay och gick upp i en 3–1-ledning på blott 34 sekunder. Men Washington kämpade sig tillbaka och utjämnade till 4–4 med bara tre sekunder kvar av ordinarie matchtid, efter att först ha fått ett mål bortdömt.

Viktig poäng

– Vi krigade oss tillbaka för att knipa en poäng, det var viktigt, säger Bäckström.

34-åringen fick ihop drygt 18 spelminuter i comebacken. Matchhjälte blev dock till slut Chicagos Caleb Jones när han avgjorde och satte 5–4 för hemmalaget drygt en minut in i förlängningsperioden.

Säsongsdebuten för Bäckström kommer efter att han kört för fullt på isträningen den här veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons