Kallas det för Att Icke Kubbas?
– Fråga mig inte varför vi inte gjorde grisjobbet. Det hade räckt, inte nödvändigtvis glimrande hockey, sa BHC-tränaren Gunnar Persson.
Sport • Publicerad 17 februari 2008
Jens Karlsson gjorde två mål för BHC men här tog det stopp på en AIK-back.
Jens Karlsson gjorde två mål för BHC men här tog det stopp på en AIK-back.Foto: Björn Tilly

ALLSVENSKAN

AIK–BHC 6–4

Trots Jens Karlssons superba uppvisning tog AIK tredje raka segern mot boråsarna.

Mitt i all bitterhet över förlusten och den bortflyende play off-platsen var Karlsson gentlemannamässig i synen på AIK som passerade BHC i tabellen:

– Det är bara Leksand och Malmö som är spelskickligare än AIK. De kontrar vasst. Eller så är det bara så att de passar oss illa.

Boråsbristerna fanns främst att söka i försvaret med många tveksamma och ödesdigra ingripanden framför målvakten Gustaf Wesslau. Brist på offervilja, helt enkelt.

Två exempel:

En halvliggande Mattias Beck tilläts maka in returen till 4–3 i slutperiodens sjätte minut – trots att en BHC:are var på plats.

Kristian Gahn gjorde avgörande 5–4 sju minuter senare – trots att han hade en BHC:are in på sig.

Borås låg under med 1–3 och 3–4, kom i kapp för att sedan vara för mesiga i egen zon.

– Mycket märkligt. Trots att alla visste vilken svår match det här var fanns ingen vinnarinstinkt. Hela säsongen har jag tjatat om hur viktigt spelet framför egen bur är. AIK var smart, men vi ska inte behöva förlora, betonade Persson.

Förlusten blev inte lättare att bära efter senaste tidens behagliga serieresa som gett sju matcher utan förlust, 17 av 21 poäng. BHC fick slita mycket hårdare för sina mål än AIK. AIK ville inget hellre än att ta kortaste vägen mot målet.

Svåraste BHC-motgången i matchen kom när AIK:aren Rasmus Ericsson fick sitt 2–1-mål godkänt:

– Offside, det måste alla ha sett, tyckte Jens Karlsson.

Boråsarna reagerade starkt mot domaren Olof Lindqvist. Mitt i BHC-eländet fanns i alla fall en rese: Jens Karlsson själv. Hans två mål (2–3, 3–3) och två målgivande passningar (1–0, 4–4) att fogas till det allmänt intelligenta spelet förde tankarna till elitserien.

Vill du dit snart igen, Jens?

– Inte till varje pris, jag har högre mål än att spela i en fjärdekedja. Men ambitionerna finns kvar. Mitt kontrakt med Borås går ut efter den här säsongen – hur det blir sen vet jag inte. Det här laget är i alla fall lovande och jag tror vi kan ta ett steg till nästa säsong.

Kanske blir det play-off då.

Nu går det knappast. Med sju poäng upp till Bofors och dessutom en match mer spelad.

FAKTA: AIK–BHC 6–4 (2–1, 1–1, 3–2)

Första perioden: 0–1 (4.52) Mikael Hultqvist (Jens Karlsson), 1–1 (8.46) Mattias Beck (Christian Sandberg, Kristian Gahn), 2–1 (13.08) Rasmus Ericsson (Sami Pitkänen, Patrik Bergström) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–1 (8.02) Mikael Zettergren (Mattias Beck, Mikael Österberg), 3–2 (12.06) Jens Karlsson (Jimmy Lund).

Tredje perioden: 3–3 (2.45) Jens Karlsson (Elias Fälth, Mikael Hultqvist), 4–3 (5.35) Mattias Beck (Christian Sandberg, Kristian Gahn), 4–4 (7.10) Jimmy Lund (Jens Karlsson, Elias Fälth), 5–4 (12.07) Kristian Gahn (Christian Sandberg, Mattias Beck) spel fem mot fyra, 6–4 (19.57) Tobias Ericsson (Johan Adolfsson) mål i tom kasse.

Skott: 33-27 (9-8, 15-7, 9-12).

Utv, AIK: 5x2. Borås: 7x2.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.