Annons

Nadal ett steg närmare historisk titel

Rafael Nadal är klara för kvartsfinal i Australian Open för 13:e gången i karriären. Världstvåan besegrade Fabio Fognini, och har fortfarande inte förlorat ett set i turneringen.
Jessica Pegula får samtidigt spela karriärens första grand slam-kvartsfinal. Amerikanskan skrällde och slog ut Elina Svitolina med 2–1 i set.
Tennis • Publicerad 15 februari 2021
Rafael Nadal slog Fabio Fognini i tre raka set i den fjärde rundan av Australian Open.
Rafael Nadal slog Fabio Fognini i tre raka set i den fjärde rundan av Australian Open.Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Nadal har bara vunnit grand slam-turneringen i Melbourne en gång tidigare, 2009. Men sett till spanjorens spel hittills i årets upplaga kan det snart vara dags igen.

Vinner han Australian Open blir han dessutom den förste herrspelare genom tiderna att ta hem 21 grand slam-titlar.

Annons

Italienaren Fabio Fognini, rankad 17:e i världen, gjorde vad han kunde, men var till slut chanslös i den fjärde rundan. Rafael Nadal vann i tre raka set (6–3, 6–4, 6–2) och har efter de fyra inledande omgångarna fortfarande inte tappat ett set.

I kvartsfinalen ställs han mot vinnaren i måndagens match mellan Stefanos Tsitsipas och Matteo Berrettini.

– Både Stefanos och Matteo är unga, starka spelare med mycket energi. Det blir en tuff utmaning. Men jag är glad att jag lyckades vinna i dag, det var viktigt för mitt självförtroende, sade Nadal efter segern mot Fognini.

Pegula skrällde

För Nadal är det 43:e gången i karriären som han når kvartsfinal i en grand slam-turnering.

Jessica Pegula är där för första gången.

Amerikanskan skrällvann mot femteseedade ukrainskan Elina Svitolina med 2–1 i set (6–4, 3–6, 6–3) och ställs härnäst mot landsmaninnan Jennifer Brady i kvarten.

– Jag träffar bollen jättebra, och jag tycker att jag servar bra, vilket är viktigt mot toppspelarna. Alla gratispoäng du kan få är jätteviktiga, sade Pegula efter matchen mot Svitolina.

Ett annat intressant kvartsfinalmöte blir det helryska på herrsidan mellan världsfyran Daniil Medvedev och världsåttan Andrej Rubljov.

Historisk rysk framgång

Medvedev slog amerikanen Mackenzie McDonald från USA med 3–0 i set och drabbningen var över på strax under 90 minuter.

Ännu snabbare gick det för Rubljov som vann de två första seten mot Casper Ruud, innan en smärtande magmuskel tvingade norrmannen att ge upp.

Annons

– Det skapade problem för mig i serven och det gjorde för ont. Det såg nog alla, säger Ruud till nyhetsbyrån NT.

Eftersom kvalspelaren Aslan Karatsev är klar för kvartsfinal sedan tidigare innebär det att det för första gången i modern tid är tre ryssar bland de åtta främsta i Australian Open.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons