Annons

Pålsson: Lånen stabiliserar Elfsborg

Har fjolårets korthus blivit en stabil byggnad? Den allsvenska premiären antyder det. Bakom Elfsborgs förvandling har arkitekten Thelin lånat tre grundpelare att luta bygget mot.
Krönika • Publicerad 1 april 2019
”Cibicki visade varför han mycket väl kan vara en av allsvenskans bästa spelare i vår. Stod inte stolpen i vägen gjorde ribban det – annars hade skåningen varit tvåmålsskytt inom loppet av bara några minuter i början av andra halvlek”, skriver BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson.
”Cibicki visade varför han mycket väl kan vara en av allsvenskans bästa spelare i vår. Stod inte stolpen i vägen gjorde ribban det – annars hade skåningen varit tvåmålsskytt inom loppet av bara några minuter i början av andra halvlek”, skriver BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson.Foto: Jan Pettersson

Jag har varit – och är – tveksam till att låna in flera nyckelspelare, sett ur ett längre perspektiv. De riskerar att stå i vägen för egna spelare som på sikt kan generera en försäljning och livsviktiga pengar för klubben. Men på kort sikt är det naturligtvis tre klasspelare som Elfsborg skaffat.

Stian Gregersen, Jonathan Levi och Pawel Cibicki är den inlånade trion som i den allsvenska premiären visade varför Elfsborg gått ifrån tidigare principer och satsat på korttidslösningar 2019. Mot Hammarby blixtrade Levi till några gånger, Gregersen styrde backlinjen och Cibicki visade varför han mycket väl kan vara en av allsvenskans bästa spelare i vår. Stod inte stolpen i vägen gjorde ribban det – annars hade skåningen varit tvåmålsskytt inom loppet av bara en minut i början av andra halvlek.

Annons

Under fiaskoåret 2018 hade Elfsborg en tendens att falla ihop som ett korthus vid motgångar – och frågan är om ett 0–1-mål redan efter en dryg kvarts spel mot ett spelskickligt lag som Hammarby hade gått att vända för ett år sedan.

Tillåt mig tvivla.

Nu var det i stället kreativa anfallslösningar som överraskade oss på läktaren – och även om 1–1-målet inte var fullt logiskt var det ett exempel av en lyckad variant med en ”inverterad ytterback” – en spelform som Thelins mannar skrotade i somras efter en rad misslyckade försök men som nu återuppstått med nya spelare. Frederik Holsts 1–1-mål är ett skolexempel i en övning jag sett elfsborgarna nöta på träningsplanen.

Även presspelet i Elfsborg imponerade, det var längesen vi på Borås Arena fick se ett gulsvart lag vinna så många bollar högt upp i planen – dessutom mot ett tippat topplag med en av allsvenskans dyraste spelartrupper.

För Elfsborgs del var insatsen stark – och resultatet ett stort steg framåt. Men visst måste det gräma en del att det inte blev seger, för chanserna fanns och andra halvleks insats var värd mer än ett kryss. ”Vi får nog vara nöjda med att åka härifrån med en poäng”, som Hammarbytränaren Stefan Billborn uttryckte det efteråt.

Den senaste veckan har Kevin Kabran ryktats till Elfsborg, och på måndagseftermiddagen uppgav Expressen att 25-åringen klarat läkarundersökningen och inom kort ska presenteras för Boråsklubben – på lån till 31 juli. Efter matchen mot Hammarby sprang vi på Kabran och agenten Blash Hosseini – samma som Elfsborgs nyförvärv Deniz Hümmet har – på Borås Arena. Utan att bekräfta med ord antydde deras leenden att medieuppgifterna stämde – och konstigt vore väl annars när duon var på plats.

Jag minns namnet Kabran från hans målfarliga superettanår i Brommapojkarna 2017, men eftersom han smugit utanför den allsvenska radarn är det svårt att veta vilken klass han håller. Men ett fjärde lån rimmar inte med bilden av hur jag tycker att Elfsborg ska bygga sin trupp.

Det gör däremot Marokhy Ndiones inhopp. Boråskillens allsvenska debut blev tio minuter lång och lär skänka hopp åt såväl honom själv som till andra unga spelare om att det finns chans till allsvenskt spel även med profilvärvningar som Cibicki och Levi i truppen. Att Thelin vågade satsa på Ndione framför Deniz Hümmet när Per Frick skulle bytas ut var ett tecken på mod.

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons