Annons

Oskar Pålsson: Pålsson: Dramatiska veckan över? Icke.

Veckan som gått går till historien som en av de mest dramatiska i engelsk fotboll.
Och i dag avgörs Premier League.
Oskar PålssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 12 maj 2019
Oskar Pålsson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Får Liverpools Mohamed Salah, Jürgen Klopp, Virgil van Dijk, Pepijn Lijnders (assisterande tränare) och James Milner fira efter ännu ett drama på söndagen?
Får Liverpools Mohamed Salah, Jürgen Klopp, Virgil van Dijk, Pepijn Lijnders (assisterande tränare) och James Milner fira efter ännu ett drama på söndagen?Foto: Peter Byrne

En gratulation är på sin plats. Den tillägnas alla er opartiska fotbollsfanatiker som följt engelska lag den gångna veckan – utan att behöva hålla på något av dem.

Då har visats att fotbollsdramatik kan vara ren njutning.

Annons

Måndag: Mittbacksgeneralen Vincent Kompany får bollen mitt på offensiv planhalva, avancerar och klipper till. Skottet liknar en missil som borrar sig upp i krysset. Drömmålet mot Leicester blir matchens enda och sätter Manchester City i Premier Leagues förarsäte inför sista omgången.

Tisdag: Liverpool gör fyra mål och vänder 3–0-underläget mot Barcelona i den till synes redan avgjorda Champions League-semifinalen – och fullbordar en av 2000-talets mäktigaste vändningar samtidigt som finalplatsen säkras.

Onsdag: Tottenham gör som Liverpool och vänder ett 3–0-underläge till finalavancemang i Champions League. Ajax rasar samman och när Lucas Moura fullbordar sitt hattrick i 96:e matchminuten är 3–3-resultatet och fler gjorda mål på bortaplan ett faktum för Londonklubben som säkrar en helengelsk CL-final.

Torsdag: Arsenal säkrar finalplats i Europa League efter att forwardsstjärnan Pierre-Emerick Aubameyang gjort hattrick i 4–2-segern borta mot spanska Valencia. Som om inte det vore nog – den brittiska succén fullbordas när Chelsea efter förlängning i returmötet straffbesegrar Frankfurt i den andra semifinalen och därmed förvandlar Europa League-finalen till en London-final.

Såväl Champions League som Europa League får alltså helengelska finaler – och då är serieledande Manchester City inte ett av de fyra aktuella lagen.

Tråkigt? Kanske.

Imponerande? Definitivt.

Veckodramat över? Icke.

I dag avgörs Premier League. Manchester City leder med en poäng och ska jogga hem titeln med seger mot Brighton – men en poäng bakom skuggar Liverpool som vid seger i den parallella matchen mot Wolverhampton sätter press på Pep Guardiolas blå Manchesterlag.

Manchester City har extremt imponerande 13 raka segrar i ligafotbollen och har dessutom hållit nollan i sex av de senaste sju matcherna.

Annons

När Michael Owen som 18-åring stod för ett internationellt genombrott i VM 1998 blev han inte bara min första – och största – barndomsidol, utan också ensam anledning till att åttaåriga jag började heja på Liverpool.

Det står sig än idag – och när Premier League i eftermiddag avgörs håller jag från pressläktaren på Stadion i Malmö, där jag ska bevaka Elfsborgs allsvenska toppmatch, av naturliga skäl därför en tumme för rött guldjubel i England.

Väldigt lite talar för att det blir så – Manchester City ska inte kunna tappa guldgreppet.

Men är det någon gång det ska ske så är det väl den här veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons