Annons

Överlägsen van der Poel fixade OS-biljett

Nils van der Poel var överlägset snabbast i Stavanger och vann 10 000 meter i världscupen i skridsko. Nu är svensken så gott som klar för OS i Peking.
Skridsko • Publicerad 20 november 2021
Nils van der Poel var överlägsen på 10|000 meter i Stavanger och fixade en OS-biljett.
Nils van der Poel var överlägsen på 10|000 meter i Stavanger och fixade en OS-biljett.Foto: Carina Johansen/NTB/TT

25-åringen från Trollhättan har två helger i rad visat varför han ses som ett av Sveriges största medaljhopp inför vinter-OS i Peking.

Först vann hann utan problem världscuppremiären i 5 000 meter i Polen. I Stavanger knep han en OS-kvalplats genom att överlägset segra på den dubbla distansen och dessutom slå banrekordet med över tio sekunder.

Annons

Loppet i Norge var det enda OS-kvalloppet på 10 000-metersdistansen och blev därmed ett direktkval till spelen i Peking för de fyra snabbaste åkarna, som belönades med en kvotplats.

"Askul såklart"

Ser man till resultatet, en seger på tiden 12.38,928, med 17 sekunder till tvåan Jorrit Bergsma och därmed en med god marginal erhållen kvotkvalplats, är Nils van der Poel klar för spelen.

Han var själv osäker på om prestationen räckt till en OS-biljett på grund av reglerna, men när skridskostjärnan väl fått saken bekräftad för sig var han nöjd.

– Det är askul såklart. Det var ju här jag fuckade upp det för fyra år sen när jag ville köra 10 000 på OS, sade han till SVT.

Bergsma, Ted-Jan Bloemen och Graeme Fish är även de kvalade i och med sina topp fyra-placeringar.

Kan bli dubbelkvalificerad

Det enda som saknas för van der Poel är en formell uttagning av den svenska olympiska kommittén, men med tanke på att skridskoåkaren också är dubbel världsmästare (bland annat) lär han med alla mått mätt uppfylla kommitténs krav om att kunna konkurrera om att bli topp åtta.

De resterande åtta av de totalt tolv OS-platserna till 10 000 meter går till de bäst rankade åkarna i långsloppsvärldscupen efter fyra tävlingar. I och med sina två segrar toppar van der Poel den här rankingen med två världscuptävlingar i Nordamerika kvar.

Där kan van der Poel säkra sin biljett på 5 000 meter.

Fakta: Vägen till OS

På 5 000 meter i OS får 20 tävlande delta, på 10 000 meter är det totalt tolv tävlande.

Kvalperioden avslutas den 19 december. Fyra världscuptävlingar utgör kvalet.

Första tävlingen i Tomaszów Mazowiecki, Polen, hölls första veckan och helgens tävlingar i Stavanger är del två av världscuptävlingarna.

3–5 december: Salt Lake City, USA.

10–12 december: Calgary, Kanada.

Det finns två sätt att få en kvotplats till OS på de långa distanserna.

1) Poängrankning: Samtliga resultat på 5 000 meter och 10 000 meter ligger till grund för en poängtabell. Från listan tilldelas de 14 bästa en plats på 5 000 meter och de åtta bästa en plats på 10 000 meter. Nils van der Poel vann 5 000 meter första tävlingshelgen och leder rankingen på maximala 60 poäng.

2) Tidsrankning: Därefter ges platser till de sex bästa kvarvarande tiderna på 5 000 meter och de fyra bästa kvarvarande tiderna på 10 000 meter. Just nu har Nils van der Poel den bästa tiden på 5 000 meter med 6.15,562, över fem sekunder snabbare än närmaste åkare. Men banorna i Salt Lake City och Vancouver bedöms som snabbare än de i Polen och Norge.

3) Därtill kommer att ingen nation får ha fler än två åkare på 10 000 meter och tre åkare på 5 000 meter. Efter första loppet finns nu tre åkare från Nederländerna bland de åtta bästa på listan (plats tre, fyra och åtta).

4) Sedan upprättas en reservlista. Senast den 22 januari nästa år ska alla reservplatser vara fördelade – om det blir aktuellt att någon av de uttagna åkarna faller ifrån.

Om Nils van der Poel kvalar in på 5 000 och/eller 10 000 meter kommer han med stor säkerhet att bli uttagen av SOK. Han uppfyller med råge de kriterier som gäller för svenska deltagare, vilket är att kunna konkurrera om de åtta främsta platserna. Nils van der Poel är dubbel världsmästare på 5 000 och 10 000 meter och innehar världsrekordet på den längre distansen.

Spelen i Peking invigs den 4 februari nästa år. Enligt det preliminära programmet avgörs 5 000 meter den 6 februari och 10 000 meter den 11 februari.

Källa: IOK/SOK

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons