Östersund till EL-slutspel: ”Oförglömligt”

Daniel Kindberg säger att han är värd minst 50 miljoner.
Efter 77 minuter visade Saman Ghoddos varför och sköt Östersunds till sextondelsfinal i Europa league tack vare 2–0 mot Zorja Luhansk.
– 2017 är ett oförglömligt år, säger Ghoddos till Kanal 9.
Fotboll • Publicerad 23 november 2017

Veckor utan tävlingsmatch. En fullsatt arena med en publik som vädrade slutspel. Ett motstånd som lurat både Berlin och Bilbao på poäng.

Plötsligt ett favoritskap.

Det fanns många farhågor för Östersund när den välfyllda pengasäcken för Europa League-avancemang skulle knytas ihop.

Men i stället för att bli handlingsförlamade sattes Zorja Luhansk på samma prov som Paok och Athletic råkat ut för på det jämtländska konstgräset.

Hemmalaget visade varför de har fått lite favoritskap denna afton och spelade ut registret som de skämt bort publiken med förr.

Utdelningen väntade till slutet av första halvlek när Curtis Edwards spelade in bollen till Alhaji Gero men där det bara var Zorjaben som styrde bollen i mål.

Men Gero, som stod för sitt livs skott borta mot just Zorja, jublade lika högt denna gång.

Och konstigt vore väl annars.

Och glädjen blev inte mindre när Saman Ghoddos definitivt avgjorde matchen med sitt 2–0-mål helt på egen hand.

– Jag har gjort några sådana mål i år. 2017 är ett oförglömligt år, säger Ghoddos till Kanal 9.

Målen gav tre poäng och en säkrad plats i sextondelsfinalen där lag som Arsenal, Milan, Villareal och Lazio kan bli motståndare.

– Jag kan inte beskriva det. Det är helt otroligt. Man vill inte att matchen skulle ta slut. Jag ville bara fortsätta spela. Jag njuter verkligen, säger Ghoddos.

Visst kom det lägen när även försvaret och framför allt målvakten Aly Keita gjorde sig förtjänt av den spelarbonus som ska betalas ut för succéåret. Zorja fick sina chanser vid 1–0 i andra halvlek och den nästintill fullsatta arenan drog efter andan när Keita sträckte ut och tippade bollen över mål.

Det var många situationer som blev guld värda för föreningen.

Det ger nämligen ytterligare 4,8 miljoner kronor i bidrag från Uefa att spela sextondelsfinal, och lyckas de vinna grupp J nu så blir det 5,7 miljoner i bonus för det också.

Inte sedan IFK Göteborgs och Malmö FF:s framgångar har ett svensk lag lyckats på detta vis, och sedan Uefacupen döptes om till Europa league har inget svensk lag tagit sig vidare från gruppspelet.

Nu sker det i Östersund, den nya fotbollsstaden. Där frivilliga åkt till arenan för att skotta fram läktarna efter det kraftiga snöfallet. Där världsskidskyttar denna kväll satt på läktaren i väntan på söndagens världscupspremiär några hundra meter bort. Där man drömt om vinter-OS men i februari i stället får fotboll av toppklass.

För nästa hemmamatch spelas i februari och då kan bli 20 grader kallt och ännu svettigare för de sydeuropeiska topplagen.

Zorja har fortfarande chans att bli två i gruppen och också ta sig vidare. Den 7 december spelas sista omgången av gruppspelet.