Annons

Oskar Pålsson: Oskar Pålsson: Claesson ska bära Sverige i VM

När Viktor Claesson sätter sig på flyget till Ryssland gör han det med en nations förhoppningar i resväskan. Sveriges nummer 17 blir blågults största offensiva hot i VM.
Oskar PålssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 9 juni 2018 • Uppdaterad 10 juni 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Konkurrensen är inte direkt mördande. Emil Forsberg, Marcus Berg och Ola Toivonen är alla en bra bit från den form som de var i när Sverige skrällslog Italien i höstas och tog sig till VM. Nu känns Forsberg och forwardsduon isolerade på varsitt håll.

Desto roligare att se Viktor Claesson. Ex-elfsborgaren var genrepets behållning och fixade såväl framspelningar som egna målchanser. Den atletiskt skickliga volleysparken från en ”liggande” position i luften var allra närmast att spräcka Sveriges målnolla.

Annons

Den målnollan har nu stått sig i tre matcher, och för att Sverige ska få bukt på målskyttet kommer det krävas att Viktor Claesson används på rätt sätt. Han är just nu Sveriges viktigaste offensiva pjäs, ska bära landslaget i VM – och den fria rollen han hade mot Peru passar både honom och laget väl. På kanten, främst den högra, tenderar ”VC” att bli statisk och fast, men när han smyger in i motståndarnas mellanrum får han ofta den yta som krävs för att hans kreativa kompetens ska komma laget till nytta.

Efter genrepet, när läktarna på Ullevi höll på att tömmas och Claesson hade tagit emot pris som matchens lirare, stannade 26-åringen till vid sidlinjen hos assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren. Tillsammans pekade och gestikulerade de mot planen i förmodad jakt på ännu fler utvecklingsdrag – vilket bör ses som ett tydligt tecken på att landslagsledningen inser hur väsentlig Claesson är för den blågula utgången på det kommande världsmästerskapet.

En många gånger ifrågasatt blågul kugge firade jubileum mot Peru. Sebastian Larsson gjorde sin 100:e A-landskamp – och fick därför låna lagkaptensbindeln av Andreas Granqvist.

En fin gest, men ännu finare är den förvandling som Sebastian Larsson har gjort under de senaste åren i landslaget. När Ibrahimovic, Källström, Isaksson och Wernbloom tackade för sig i landslaget höll sig Larsson kvar, och från sin centrala mittfältsroll har Eskilstunasonen kommit betydligt mer till sin rätt än vad han gjorde på högerkanten – och i ett lag där alla underkastar sig kollektivet har ”Seb” varit vad man i dag ofta kallar för kulturbärare, tillsammans med Andreas Granqvist, Mikael Lustig och några till.

Om man ser tillbaka på matchen med Sjuhäradsglasögonen på är det värt att fästa blicken på att Oscar Hiljemark byttes in för Albin Ekdal, vilket är en indikation på att ex-elfsborgaren ses som tredjevalet på det centrala mittfältet, framför Gustav Svensson.

Den före detta gulsvarta trion (Claesson, Hiljemark, Marcus Rohdén) sätter sig som bekant på flyget till VM på tisdag. Men utöver dem och Peter Wettergren fick även en befintlig elfsborgare vara med på lördagens genrep. Elfsborgs lagläkare Matilda Lundblad var matchläkare på Ullevi.

Det var hon även i damernas VM-kval mot Kroatien i torsdags. Då var hennes Elfsborgskollega Catalina Bruna speaker – och för Elfsborg är det naturligtvis bara att slå sig för bröstet över att klubbens personal efterfrågas.

Annons
Annons
Annons
Annons