Annons

OS-legendaren räddade drunknande flickors liv

OS-legendaren Steven Bradbury räddade i helgen fyra flickor , 13-17 år, från att drunkna, skriver australiska .
Skridsko • Publicerad 8 mars 2022
Steven Bradbury, mitten, räddade livet på fyra flickor. Arkivbild.
Steven Bradbury, mitten, räddade livet på fyra flickor. Arkivbild.Foto: DOUG MILLS/AP/TT

Steven Bradbury har sedan länge avslutat den aktiva karriären i shorttrack, men är fortfarande en legendar i Australien. Hans sensationella OS-guld i Salt Lake City 2002, där resten av fältet trillade, är ett starkt minne för många.

På lördagen gjorde han sig åter känd som en hjälte, men nu på ett annat sätt.

Annons

48-åringen skulle surfa med sin son på en strand i delstaten Queensland i nordöstra Australien när han plötsligt såg något ute i vågorna.

– Jag såg vad som såg ut som ett huvud ute i området där de två meter höga vågorna slog, berättar Bradbury och säger att adrenalinpåslaget var omedelbart och att han instinktivt kastade sig ut för att rädda personen, medan sonen sprang mot badvaktstornet 800 meter längre bort.

Bland vågorna hittade Bradbury Zoe, en ung flicka som kämpade för att hålla sig flytande efter att ha dragits ut av en tidvattenström.

– Skräcken i hennes ansikte var... jag har fortsatt att se det framför mina ögon de senaste två dagarna, jag kan inte glömma det.

Han lyckades få upp flickan på sin egen surfbräda, men ganska snart förstod Bradbury att ytterligare tre flickor behövde hjälp och gjorde samma sak med dem. Vågorna fortsatte slå mot dem tills dess att badvakterna som Bradburys son kontaktat kunde komma ut med en båt och föra alla till säkerhet.

Den första flickan som räddats, Zoe, gavs syrgas men övriga klarade sig utan fysiska skador.

– Jag trodde inte att jag skulle klara mig om ingen kom och räddade oss, jag skulle inte haft en chans, säger en av de andra flickorna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons