Orientering – så funkar det

Borås Artikeln publicerades
Foto:Lennart Magnusson

Vad ska man tänka på? Vad behöver man? Hur går det egentligen till, det där med orientering?

BT bjuder på en snabbgenomgång: här är prylarna och så testar du själv en tävling.

Vad är det som är grejen med orientering?

– Det häftiga är att knäcka koden, att förstå kartan. När man springer med karta blir det sånt fokus, man tänker inte på någonting annat. Det är både att varva ner, ladda om och fly från vardagen lite grann. Och så får man samtidigt så mycket intryck. Jag kan komma hem och vara alldeles hög bara på upplevelsen av naturen.

Du satsar på orienteringen igen, i år kom du på femtonde plats i ultralång-SM. Hur hinner du kombinera det med jobb och två små barn?

– Det handlar om att prioritera. Jag följer inga tv-serier! Det man tycker är roligt hittar man ju tid för. Nu kan jag dessutom göra det tillsammans med sin familj, det gör att det inte känns som att det tar så mycket tid.

Du och din man hör till olika klubbar i Borås. Hur går det och var hamnar barnen?

– Det spelar mig inte så stor roll. Jag har tränat med en tredje klubb också, och barnen har gått på nybörjarkurs där också, nu är de med i min mans klubb. Jag är öppen för att engagera mig lite var som helst, det viktiga för mig är att det blir fler orienterare i Borås.

Vad har du för relation till O-ringen?

– När jag var mellan tio och tjugo år var jag på vartenda O-ringen, sammanlagt har det säkert blivit minst femton stycken. O-ringen är semester för mig och mina bästa minnen handlar om att ha kul med sina vänner. Tävlingen var det inte alltid så noga med. Att vara med och arrangera ser jag som ett sätt att bjuda tillbaka efter alla O-ringen jag har sprungit.

Fakta

Prylarna

Karta - visar vägen till kontrollerna. Linda springer med en lupp för att förstora kartbilden – det behövs framför allt för eliten som springer snabbt och har liten kartskala.

Sport-ident - med den ”stämplar” man vid kontrollerna. Den håller också ordning på tiden. Den som inte har en egen kan hyra i samband med tävlingen.

Kompass – oftast används tumkompass numera, som sitter fast på tummen och hålls mot kartan. Som nybörjare kan man klara sig utan kompass.

Byxorna – alltid långa, eller kombinerade med höga strumpor, eftersom reglerna kräver heltäckande klädsel. Springa i shorts är uteslutet, hur varmt det än är.

Skorna – är dubbade för att ge bättre fäste. De är också tunna och blir inte tunga när de blir blöta. Som nybörjare klarar man sig utan specialskor, men det är klokt att välja skor man inte är så rädd om.

Angivelse - kommer på en lös lapp som man kan placera i en speciell hållare på armen eller lägga i kartans plastfodral. Angivelsen talar bland annat om vilket nummer kontrollen har. Ibland sitter kontrollerna tätt i skogen och då är det bra att dubbelkolla numret för att se att man är vid rätt kontroll.

GPS-klocka – med hjälp av den kan man analysera exakt var man har sprungit och kan också få hjälp att hålla rätt tempo. Klar överkurs för nybörjaren.

Visa mer...

Fakta

Hitta rätt

Hitta tävlingen - på eventor.orientering.se finns alla tävlingar i landet listade (även O-ringen) med vägbeskrivning och annan information som kan behövas. Oftast får du parkera en bit ifrån själva tävlingsplatsen och gå sista biten. Arenan byggs upp speciellt för tävlingen och där finns dusch, toalett, servering och anmälningsmöjligheter. Man kan direktanmäla sig till en rad klasser i olika längd och svårighetsgrad.

Hitta starten - om du anmäler dig i förväg får du en starttid, om du anmäler dig på plats på tävlingen kan du starta när du vill (inom ett tidsintervall). Snitslar visar vägen till starten. Målet är på själva tävlingsplatsen.

Hitta kontrollerna - det är här den detaljerade orienteringskartan kommer in i bilden. Kontrollerna är markerade med en orange-vit skärm i skogen. Du måste ta dem i rätt ordning. Mellan kontrollerna får man välja vilken väg som helst.

Visa mer...