Annons

"Om jag inte gör det byter han ut mig..."

Fem matcher – fem mål. Arber Zeneli är hetare än någonsin.Stor anledning till succén: nya tränaren Jurgen Streppel.– Jag har fått en helt fri roll som passar mig perfekt, säger han.
Arber Zeneli
Fotboll • Publicerad 17 oktober 2016

Byte av landslag, debut för Kosovo i EM-kvalet – och succéman i den nederländska ligan. Arber Zeneli, 21, står i händelsernas fokus.

– Jag har hittat rätt i Heerenveen nu, det var lite tufft i början med omställningen från Sverige, att vara utan familjen och sånt där. Men nu har det satt sig, jag vet att släkten kan komma hit så ofta de och jag vill, och känner mig bekväm med det. Då är det lättare att prestera på planen också – och jag känner att jag har hittat glädjen i spelet igen, säger den 21-årige ytterforwarden, som lämnade Elfsborg efter succéåret 2015.

Annons

Han fick förtroende direkt, startade 17 matcher och gjorde fyra mål under våren – utan att allt stämde före vare sig honom eller laget.

Slutplaceringen som tolva var en missräkning för Heerenveen – och i sommar skedde tränarbyte.

Ut: Foppe de Haan. In: Jurgen Streppel.

– Vi hamnade i en negativ cirkel förra säsongen, och det blev inte bra Vår nya tränare är mer strukturerad både i defensiven och offensiven, och har en väldigt tydlig idé kring vad vi ska göra. Vi är många spelare som har individuella styrkor, och nu känns det som att vi har fått ihop det till en helhet.

Zeneli gjorde mål i ligapremiären mot AZ Alkmaar, och har fått stort förtroende under Streppel. I de senaste fem matcherna – fyra i ligan och en i cupen – har 21-åringen hamnat i målprotokollet. Han är på fjärde plats i skytteligan.

– Min roll påverkades ganska mycket av tränarbytet, jag har fått en helt fri roll nu som passar mig perfekt. Jag har mycket boll vid fötterna och har rätt att ta det beslut som känns rätt i just den matchsituationen.

Har du haft något individuellt snack med Streppel?

– Ja, han var tydlig med att han tror på mig och peppade mig att utmana mycket. Han sa att jag måste våga i en-mot-en-situationer, och om jag inte gör det kommer han att byta ut mig... Det känns bra att ha det förtroendet och att det är okej att misslyckas ibland.

På frågan om vilket av de senaste målen han är mest nöjd med kommer svaret blixtsnabbt.

– Det i cupmatchen mot de Graafschap. Jag fick bollen på vänsterkanten, avancerade inåt och ryckte förbi min back innan jag sköt. Bollen satt i krysset. Det var riktigt fint.

Annons

Efter succéstarten ligger Heerenveen oväntat nog trea i den nederländska ligan, efter nio omgångar.

– Självklart vill vi vara med så högt upp som möjligt, men egentligen är det väl så att det är tre lag – Feyenoord, Ajax och PSV Eindhoven – som ”ska” vara högst upp. Men vi har börjat bra och det kan absolut fortsätta så.

Parallellt med framgångarna i Heerenveen har Zeneli i höst blivit A-landslagsman – i Kosovo. Ex-elfsborgarens beslut att välja bort Sverige tidigare i höstas väckte uppmärksamhet.

– Det blev en del snack, främst i svensk media, och vissa blev besvikna. Jag kan förstå det, men samtidigt måste ett sådant beslut få vara personligt. Jag känner starkt både för Sverige och Kosovo, och jag fick gott om tid på mig för att ta ett beslut som kändes rätt i hjärtat.

Debuten i EM-kvalet slutade med 6–0-förlust mot Kroatien, och följdes upp med 0–3 mot Ukraina.

– Tuff start, men när vi blir mer samspelta tror jag att vi har något intressant på gång – det finns många duktiga spelare i laget, säger Zeneli.

Arber Zeneli gör succé i Heerenveen och har gjort mål i laget fem senaste matcher. En fri roll med mycket bollinnehav är en av anledningarna till framgången – att han 		kommit tillrätta utanför planen en annan: ”Det var lite tufft i början”, säger Zeneli i en BT-intervju. Foto: Marcel van Hoorn/ANP/TT
Arber Zeneli gör succé i Heerenveen och har gjort mål i laget fem senaste matcher. En fri roll med mycket bollinnehav är en av anledningarna till framgången – att han kommit tillrätta utanför planen en annan: ”Det var lite tufft i början”, säger Zeneli i en BT-intervju. Foto: Marcel van Hoorn/ANP/TT

”Han sa att jag måste våga utmana i en-mot-en-situationer, och om jag inte gör det kommer han att byta ut mig...”

Trivs med att nye tränaren Jurgen Streppel tror på honom.

Fakta

Arber Zenelis …succémånad

17 september: Fastställer Heerenveens 3–0-seger borta mot Roda i ligan.

20 september: Gör 3–1-målet i cupförlängningen mot de Graafschap med ett drömmål i krysset.

24 september: Spelar på nytt 90 minuter, och sätter andra målet i 3–0-segern borta mot Adi den Haag.

1 oktober: Ger sitt lag ledningen med 1–0 i toppmötet med PSV Eindhoven i 72:a minuten. Matchen slutar 1–1.

6 oktober: A-landslagsdebut för Kosovo i 6–0-förlusten mot Kroatien.

15 oktober: Sätter matchavgörande 1–0 borta mot Groningen redan i minut sju. Seger med 3–0.

Fakta

Arber Zeneli

Ålder: 21 år.

Bor: Heerenveen, Nederländerna.

Klubbar: Hälsinggårdens AIK (–2007), IF Elfsborg (2007–15), SC Heerenveen (2016–).

Position: Offensiv kantspelare.

Landskamper: 2 A (Kosovo), 11 U21 (Sverige), 17 U19 (Sverige), 7 U17 (Sverige).

Den här säsongen: Har inlett starkt och har gjort fem ligamål och ett cupmål för sitt Heerenveen. Har nätat i de fem senaste klubbmatcherna.

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons