Annons

Öldrickande tennispublik väcker känslor

Pinsamma, respektlösa och vilda. Årets tennispublik på Roland Garros i Paris väcker känslor för sitt buande.
– Folk borde skämmas, säger ukrainskan Marta Kostyuk.
Tennis • Publicerad 7 juni 2023
Åskådarna på de soldränkta Roland Garros-läktarna hejar men också buar mer än vanligt. Kanske beroende på ölintaget.
Åskådarna på de soldränkta Roland Garros-läktarna hejar men också buar mer än vanligt. Kanske beroende på ölintaget.Foto: Aurelien Morissard/AP/TT

Först buade publiken i Franska mästerskapen åt Kostyuk när hon vägrade att ta belarusiskan Aryna Sabalenka i hand.

Sedan buade de åt ryskan Daria Kasatkina, som av respekt mot ukrainskan Elina Svitolina gjorde tummen upp i stället för att ta i hand.

Annons

– Jag lämnar Paris med en väldigt bitter känsla. De buade åt mig bara för att jag visade motståndaren respekt för ställningstagandet att inte ta i hand, sade Kasatkina, som är en av få ryska tennisspelare som har kritiserat kriget i Ukraina, enligt AFP.

Efter kvartsfinalen mellan Sabalenka och ukrainskan Elena Svitolina var det ukrainskan som buades ut för att inte ha tagit segraren Sabalenka i hand.

Dricks mer öl

Det verkar vara andra skäl än rent politiska som gör att publiken beter sig irrationellt och mer känslomässigt än normalt. Den franska nyhetsbyrån AFP tror att hettan i Paris, närmare 30 grader, och ett utökat antal ölförsäljningsställen på arenan har lett till att alkoholkonsumtionen bland publiken är högre i år än tidigare.

Det gick hett till på läktaren när fransmannen Arthur Rinderknech, den sist kvarvarande hemmaspelaren, mötte amerikanen Taylor Fritz och publiken försökte hjälpa fram Rinderknech bland annat genom att sjunga den franska nationalsången.

Efter matchen, som amerikanen vann, hyschade Fritz åt publiken och slängde därefter teatraliska slängkyssar. Och i segerintervjun sade han sarkastiskt att publiken hejade så mycket på honom att han var tvungen att se till att vinna.

Wilander: "Engagerade"

Den förre svenske tennisstjärnan Mats Wilander, som arbetar för Eurosport, tror att publikens beteende, som är på gränsen till osportslighet, kan vara kontraproduktivt.

– Jag tror inte att de verkligen menar att bua åt spelarna utan att de är engagerade och entusiastiska i år, sade Wilander i Eurosport.

– Jag tror att publiken är lite mer engagerade här än om en britt spelar i Wimbledon eller en amerikan i US Open, eller en australier i Australien.

Flera spelare har uppmärksammat publikens beteende. Den australiska dubbelspelaren Arina Rodionova skrev på Twitter:

"Är det bara jag, eller är den franska publiken mer vild i år? Normalt brukar det det åtminstone vara lite logik bakom buandet ... i år verkar de ha vaknat upp och valt våldet!"

Gauff gillar atmosfären

Annons

Den serbiske världstrean Novak Djokovic var föremål för publikens missnöje när han tog en medicinsk timeout i matchen i tredje omgången.

– Jag tror att majoriteten har kommit hit för att njuta av tennis eller stödja en eller annan spelare. Men det finns de som älskar att bua åt allt du gör, sade Djokovic.

– Det tycker jag är respektlöst och jag förstår det inte.

Amerikanskan Coco Gauff gillar den mer uttrycksfulla publiken.

– Det finns förstås en gräns, men de är inte rädda för att uttrycka sig. Det bidrar till atmosfären och är kul för mig, sade fjolårsfinalisten enligt AFP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons