Annons

Öberg ny längdchef i skidförbundet

Lars Öberg är tillbaka i skidlandslaget.
Den tidigare förbundskapten blir ny längdchef i Svenska skidförbundet, men 55-åringen tänker vara en försiktig konstapel inledningsvis.
Skidor • Publicerad 7 oktober 2021

Senast Lars Öberg var en del av längdlandslaget blev det succé. Men efter ett fint skid-VM i Val di Fiemme 2013 (ett guld och sex silver) lämnade han ändå förbundskaptensrollen för att återgå till jobbet som polischef i Norrbotten.

Åtta år senare är han tillbaka i Svenska skidförbundet, som valt Öberg som ny längdchef efter Daniel Fåhraeus, som lämnade posten i somras efter ett och ett halvt år på posten.

"Superstarka kandidater"

Annons

Andra namn som nämnts i ryktessvängen är tidigare friidrottsförbundskaptenen Karin Torneklint och Per-Erik "Peken" Rönnestrand, förbundskapten i kanot.

– Vi har haft en ganska rigorös process, och många superstarka kandidater. Lars var den som nådde målsnöret snabbast. Han ville ha oss och vi ville ha honom, säger förbundsdirektören Ola Strömberg till Viaplay.

Öberg har stor erfarenhet från längdlandslaget, inte bara som förbundskapten. Tidigare har han också varit både vallare och vallachef, och hoppas nu kunna dra nytta av rutinen.

Viljan att komma tillbaka till längdsporten har vuxit sig allt starkare de senaste åren, säger han.

– Jag kände mig inte färdig när jag klev av 2013, och jag har jobbat väldigt mycket ideellt och hoppat in och vallat på skandinavisk cup och så. Jag har hela tiden haft suget, och nu var det läge, säger Öberg till Viaplay.

Klimatanpassning

Han tillträder i början av december, bara några veckor före OS i Peking. Några omskakande förändringar under första tiden på jobbet blir det därför inte tal om, betonar han.

– Jag vill inte ha för bråttom och komma in och rycka och dra i en massa trådar, utan vill försöka skapa det här lugnet, att låta landslagschefen och åkarna förbereda sig. Vi har ett otroligt spännande scenario med OS i Peking och en världscupsäsong, säger Öberg.

– Jag vill inte gunga båten för mycket nu.

I ett större och längre perspektiv har han däremot redan en del tankar om vad han vill lägga fokus på.

– Klimatanpassningen, att kunna anpassa oss till att vi har färre dagar på snö i Sverige, det är en utmaning. Vi behöver också fä tillbaka ännu större tillväxt, behålla bredden och kanske öka den. Att göra längdsporten ännu mer attraktiv, det ser jag också som ett övergripande mål, säger Lars Öberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons