Annons

Öberg: "De är förebilder hela bunten"

Efter två världscupsegrar är Elvira Öberg ett svenskt medaljhopp i Peking-OS.
Men när den tredje säsongen av TV4-programmet "Sverige mot Norge" spelades in höll den svenska skidskyttestjärnan lägre profil.
Skidskytte • Publicerad 10 januari 2022
Elvira Öberg. Arkivbild.
Elvira Öberg. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stina Nilsson och norske skidskyttestjärnan Johannes Thingnes Bö i "Sverige mot Norge". Arkivbild.
Stina Nilsson och norske skidskyttestjärnan Johannes Thingnes Bö i "Sverige mot Norge". Arkivbild.Foto: Espen Solli/TV2

Det är förvisso inte konstigt, då flerfaldiga OS- och VM-medaljörer som Magdalena Forsberg, Marcus Hellner och Anders Södergren för Sverige och Therese Johaug, Thomas Alsgaard och Tora Berger för Norge fanns på plats vid Oscarsborgs fästning utanför Oslo.

– Man har ju sett upp till alla, speciellt de svenska damerna, när man var yngre, säger Elvira Öberg.

Annons

Skidskyttekollegan Stina Nilsson – med fem OS-medaljer, varav ett guld, som skidåkare – uppskattade inspelningarna i somras.

– De är förebilder hela bunten, så intressant att sitta vid middagarna och höra allas historia, vad de har att berätta. Det var en av de häftigaste upplevelserna, säger hon.

"Inspirerande"

Elvira Öberg håller med:

– Jag är i början av min karriär och att få höra dem berätta om stora stunder och utmaningar, saker de har gått igenom – det var häftigt och inspirerande. Man fick lyssna på vad som de tror har gjort att de har lyckats, men också motgångar som de har stått inför, säger hon.

Stina Nilsson säger att tävlingsmomenten gjorde att fokus snabbt hamnade på kampen om seger.

– När man är där tänker man bara "vi ska bara vinna, vi ska bara vinna, det är det enda som betyder något". Man går in i det med livet som insats, nästan.

Elvira Öberg:

– Tävlingsmänniska är man ju. Men jag måste ändå säga att det blir lite annorlunda för mig när man tävlar i saker man inte har tränat på, som det blir i de där tävlingsmomenten. Då är det svårt att lägga upp taktiken och jag blir inte riktigt lika dålig förlorare, som om jag tycker att jag ska vara bra på något.

"Vissa scener..."

Om de var nöjda med sina insatser?

– Ja, absolut, det finns mycket som jag tycker att det där gjorde jag bra, men det är också något…. vissa scener, jag får inte säga någonting, säger Stina Nilsson.

Annons

– Det som vi framförallt fick till var samarbetet – och det har man sett tidigare säsonger att Sverige brukar vara lite bättre på, att göra upp en taktik och jobba som ett lag, säger Elvira Öberg.

"Sverige mot Norge" har premiär på tisdagskvällen i TV4.

Fakta: Tredje säsongen av Sverige mot Norge

Några av Sveriges och Norges mest framgångsrika längd- och skidskyttestjärnor möts för tredje säsongen i olika utmaningar vid Oscarsborgs fästning utanför Oslo. Ställningen är 1–1 efter de föregående säsongerna.

Programledare är skidlegendarerna Gunde Svan och Marit Bjørgen.

Sveriges lag: Stina Nilsson, Marcus Hellner, Magdalena Forsberg, Anders Södergren, Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma och Jörgen Brink.

Norges lag: Thomas Alsgaard, Tora Berger, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Johannes Thingnes Bø, Magnus Moan, Therese Johaug, Marthe Kristoffersen, Emil Iversen.

Premiär tisdag 11 januari klockan 21.00 i TV4.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons