Annons

Ny regel ska stoppa allt längre slag inom golfen

Proffsen slår golfbollarna längre och längre för varje år – med följden att banorna blir för korta.
Nu vill golfens ledande organ få stopp på utvecklingen. En ny regel kring bollarna kan införas från och med 2026.
Golf • Publicerad 14 mars 2023
Rory McIlroy är en som slår långt med drivern. Arkivbild.
Rory McIlroy är en som slår långt med drivern. Arkivbild.Foto: Phelan M. Ebenhack/AP/TT

Brittiska R&A, som arrangerar British Open, och US Golf Association (USGA) sade redan för ett par år sedan att man ville stoppa den kontinuerliga längdutvecklingen inom golfen.

Efter samtal med bolltillverkare har man nu kommit fram med ett förslag där tävlingsarrangörer ges möjlighet att begränsa vilka bollar som får användas. En boll som slås i ett laboratorium, med en svinghastighet på 127 km/h, får inte flyga längre än 293 meter för att vara godkänd.

Annons

– Slaglängden på elitnivå har ökat konstant de senaste 20, 40, 60 åren, säger USGA:s vd Mike Whan.

– Vi tror att den föreslagna regeln kommer hjälpa oss framåt på ett sätt som skyddar sportens inneboende kvaliteter, samtidigt som vi minskar pressen på att förlänga banorna, säger R&A:s vd Martin Slumbers.

På årets PGA-tour leder världstrean Rory McIlroy statistiken över längst drives. Nordirländaren snittar nära 300 meter.

Inför årets första herrmajor, US Masters på Augusta National under påskhelgen, har man än en gång förlängt det 13:e hålet som nu är 32 meter längre jämfört med förra året.

Det nya regelförslaget har skickats till tillverkare av golfutrustning, som kan ge feedback till och med den 14 augusti. Om regeländringen införs kommer den gälla från och med januari 2026.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons