Annons

Ny norsk VM-trippel – Poromaa femma

Ständigt dessa norrmän.
William Poromaa var länge inblandad i medaljstriden, men fick ge sig när det blev en ny norsk VM-trippel på 15 kilometer.
Simen Hegstad Krüger tog guldet.
Skidor • Publicerad 1 mars 2023
William Poromaa under herrarnas 15-kilometerslopp i Planica.
William Poromaa under herrarnas 15-kilometerslopp i Planica.Foto: Christine Olsson/TT

Halvvägs in i fristilsloppet i Planica höll William Poromaa jämna steg med både Hans Christer Holund och Johannes Høsflot Klæbo och hoppet om en svensk bronsmedalj levde.

Men det räckte inte hela vägen.

Annons

I loppet, som avgjordes med individuell start, började tidsdifferenserna till en pallplats öka under andra halvan – och det blev en femteplats för Poromaa.

– Grejen är att jag åker svinbra i dag, utifrån där jag är i min karriär så är det så här fort jag kan åka, säger 22-årige Poromaa till Viaplay.

Simen Hegstad Krüger tog guld i skiathlon tidigare i skid-VM och var snabbast nu också. Han vann till slut bara med 5,3 sekunder före landsmannen Harald Østberg Amundsen, som avslutade starkt.

Holund tog bronset, 24,6 sekunder bakom och bara en knapp sekund före Klæbo på fjärdeplatsen. William Poromaa var till slut 24,3 sekunder från en bronspeng.

– De (norrmännen) är otroligt jävla bra skidåkare och det måste man ha med i kalkyleringen. Ska jag vara på pallen i dag så är det bragdguld, säger Poromaa till Viaplay.

Norge har hittills tagit samtliga fyra herrguld i VM och är förstås storfavorit att ta ett femte guld i stafetten på fredag.

Den svenska laginsatsen på 15 kilometer var inte mycket att hurra över. Johan Häggström var snäppet snabbare än Jens Burman (20:e och 21:a plats), medan unga löftet Edvin Anger hade en blytung dag i spåren och fick stryk med mer än tre och halv minut (50:e plats).

I stafetten kan dock Calle Halfvarsson, som vilade nu, förstärka det svenska laget. Sedan väntar femmilen på söndag, där både Halfvarsson och Poromaa hoppas vara med och fajtas högt upp.

– Man ska våga hoppas på pallen, säger det unga skidlöftet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons