Annons

Ny damfotbollspodd: "Medier dåligt uppdaterade"

Hon är backstjärnan med proffsmeriter. Han är den profilerade fotbollsjournalisten.
Tillsammans ligger Petronella Ekroth och Thomas Wilbacher bakom en ny podcast som ska lyfta intresset för damfotboll – "Tutto femme".
Fotboll • Publicerad 16 november 2021
Thomas Wilbacher och Petronella Ekroth.
Thomas Wilbacher och Petronella Ekroth.Foto: Beatrice Forsell/TT

På tisdagen släpps det första avsnittet av den nya podcasten.

Petronella Ekroth har erfarenhet av spel i i klubbar som Juventus, Roma och spelar nu med Hammarby. Hennes fotbollsframtid är oviss, men hon har en ny sak att ägna sig åt: prata fotboll.

Annons

Hon ska göra det tillsammans med journalisten Thomas Wilbacher, som redan är framgångsrik med Sveriges största fotbollspodcast "Tutto balutto".

Dotter som spelar fotboll

Första avsnittet gästas av landslagsstjärnorna Stina Blackstenius, Filippa Angeldahl, Olivia Schough och Sofia Jakobsson.

– För mig har ett intresse vuxit de senaste sex åren för att min dotter har spelat fotboll, intresset har därför vuxit för flickfotbollen men också för damfotbollen. Jag har velat konsumera mer damfotboll i sportmedierna, men man blir begränsad eftersom det inte finns många så mycket att välja på, säger Thomas Wilbacher.

"Tutto femme" kommer att fokusera på all damfotboll, i och utanför Sverige.

– Jag har velat ha en produkt där man pratar om allt kring damfotbollen, säger Wilbacher.

Tv-produktion

Petronella Ekroth och Thomas Wilbacher träffades första gången på en tv-produktion. Ekroth vände i sommaren 2020 hem till Sverige från Italien för att spela i Hammarby. Wilbacher har kopplingar i klubben och han befinner sig ofta på träningsanläggningen. Där började de prata om att starta en podcast om damfotboll.

– Jag blev skitglad över frågan så klart. Jag tänker mycket som spelare att det är tråkigt för damfotbollens skull att medierna är så dåligt uppdaterade. Jag är vill vara en del av att öka intresset, säger Ekroth.

Wilbacher har jobbat med herrfotboll i huvudsak. Att ta sig an samma damfotbollen på samma sätt ser han fram emot.

– Jag följer damfotbollen mer på det sättet som jag följer herrfotbollen. För att jag tycker det är roligt och för att intresset är större. Jag har velat lyssna på en podcast som är helt dedikerad damfotbollen, men jag har inte hittat någon och när det funnits tycker jag inte att det varit speciellt bra.

För lite information

Planen är att släppa ett avsnitt i veckan, på tisdagar.

Annons

– Just de här diskussionerna kring matchen och spelet på plan, det pratar man inte om och den utvecklingen som skett. Det händer saker i Europa som det känns som man inte vet om. Vi har många svenskar i Europa men jag tycker inte man får information om det, säger Petronella Ekroth.

TT: Kan du ta rollen att ha åsikter när du fortfarande är aktiv?

– Absolut, det ser jag inga problem med. Som spelare får man tänka på vad man säger i vissa lägen men jag kommer ändå alltid att vara ärlig i det jag tycker och tänker. Vissa delar kanske Thomas får ta lite mer i.

Fakta: Andra podcasts om fotboll

"Football radical" – av Aftonbladet fotbollskrönikörer Simon Bank och Johanna Frändén. En gång i veckan pratar de om fotboll, kultur och sin kärlek till allt som är franskt.

"Offsides podcast" – chefredaktörerna på fotbollsmagasinet Offside, Anders Bengtsson och Johan Orrenius, pratar en gång i veckan om svensk och internationell fotboll.

"Studio allsvenskan" – podcast av Nyheter24. Två gånger i veckan bjuder Marcus Birro, Henrik Eriksson och Philip De Giorgio in gäster som verkar i allsvenskan på ett eller annat sätt.

"Damallsvenska podden" – Fokuserar på fotbollen i damallsvenskan. Av Aftonbladets Anna Rydén, Kristoffer Bergström och Makoto Asahara.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons