Annons

Nu ligger också syster Jerebko bra till

Johanna Jerebko, 19, har en bror som är proffs i Italien. Hon har alltid varit stolt över det. Men säger samtidigt:
– I bland har det varit tufft att bli jämförd med Jonas.
Sport • Publicerad 7 december 2008
Foto: Lannart Magnusson

Den ganska lätta lördagsträningen är över och utöver en gemensam dvd-stund inför matchen i eftermiddag sker resten av uppladdningen på egen hand.

Johanna Jerebko har inga stora planer.

Annons

Inte förrän uppkast.

– Visby har väldigt stora spelare och tar nästan aldrig skott utifrån. Det gäller att vi är riktigt tuffa under korgen och i returtagningen. Att vi aldrig ger oss, säger hon.

Fått förtroende

Inställningen är en av anledningarna till att Jerebko är en av coach Tillmans nya favoriter.

Mångsidigheten och talangen – en annan.

I kombination har det hjälp 19–åringen till sitt definitiva genombrott – och till årets hittills största utropstecken i Marbo-tröjan.

– Johanna har alltid haft mycket basket i sig. Nu har det släppt och hon vågar tro på sig själv, säger Jens Tillman.

Johanna vänder nästan bort ansiktet.

– Jo, men jag känner mig inte lika feg längre. Innan tränade man och spelade bara för att det skulle vara så. Nu känner jag mig mer delaktig.

Under Dan Thuressons vingar klev Jerebko, från att ha varit en ren inside-spelare, ut i skottsektorn under förra säsongens division I-spel.

Annons

Hon tackar för det i dag.

– Det är mycket roligare nu och jag har fått bättre självförtroende. Jag vågar skjuta. Innan passade man bara av bollen och sprang och gömde sig, säger hon.

Varför var det så?

– Man kunde tänka i bland att många jämförde mig med Jonas.

– Alltså, jag tycker att det är hur kul som helst att det går så bra för honom (läs separat artikel). Han har varit min idol i alla år och jag vet att han upplever sin dröm nu. Det här är lite lurigt att svara på, men kanske att det har varit svårt att tänka sig att jag kan bli bra jag också.

Vågar skjuta mer

I tredje omgången (borta mot Eskilstuna) fick forwardstalangen för första gången i ligan chansen från start – och sedan har det gått av bara farten.

Jerebko har snittat 18 minuter per match och bevisat för alla att hon hör hemma i högsta serien.

– Jag är så glad att jag fått chansen. Jag har aldrig skjutit treor förr, men det kan jag nu, och det känns som om jag har nytta av att kunna spela både ute och inne.

Vad är din dröm?

Annons

– Oj, men det skulle väl vara att spela utomlands någongång jag också, och att spela i landslaget på riktigt.

Den 23 december åker hela familjen Jerebko till Italien för att hälsa på Jonas och fira jul i Biella, cirka fem mil från Milano.

– Jonas får ju aldrig ledigt så då får vi åka ner. Vi ska se en bortamatch den 28:e (Snaidero Udinese), säger Johanna.

Marbo kan växa

Men före det: Visby på hemmaplan.

En tidig julklapp vore förstås seger följt av ett avancemang i tabellen.

– Vi har mer att ge. Jag tycker att vi kan poppa upp oss ett par steg. Vi måste göra det eftersom vi är ett ganska småvuxet lag. Och det är inte mycket att vänta på.

David Axelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons