Annons

"Nu kan alla gå på matcherna"

Elfsborg öppnar upp Borås Arena för syn- och hörselskadade personer. Numera kan de välja på alla de 16 284 platserna.
– Fantastiskt roligt, det är ett steg i integreringen, säger Petri Pitkänen, funktionshinderskonsulent på Borås Stad.
Sport • Publicerad 23 januari 2014

Tidigare har Borås Arena likt andra arenor i Sverige haft en avsatt sektion för personer med funktionsnedsättning med ett begränsat antal platser. Pitkänen säger att det skapas viktiga valmöjligheter i och med att de väljer att öppna upp hela arenan.

– Det blir på lika villkor. Nu kan alla spontant gå på matcherna, det skapas en valfrihet. Man kan välja att sitta eller stå i klacken. Det som alla andra tar för givet. Det begränsade antal platser som tidigare fanns kunde bli uppbokat långt i förväg.

Annons

På matcherna kommer det permanent att finnas en syntolk som liverefererar och en teckentolk som tolkar allt som sägs. Pitkänen menar att det inte bara är myndigheterna som har ett ansvar för att skapa ett tillgängligt samhälle.

– Det krävs att även privata aktörer tar sitt ansvar om ett samhälle ska bli tillgängligt för alla. Elfsborg är stora, så man kan hoppas att övriga Idrottssverige tar efter. När en stor förening genomför något sådant här får frågan en annan stuns. I mina kanaler har initiativet redan fått positiv respons.

Bakom satsningen står Elfsborg och projektet Våga satsa vinn (som drivs av föreningen Startskottet). Projektledare för fotbollsklubben, Jonas Kallin, är glad över de positiva omdömena hittills.

– Vi har kartlagt vad våra besökare vill ha. En sak som kommit upp är från denna grupp och då har vi valt att öppna upp. Nu ska de med funktionsnedsättning kunna gå på fotboll som alla andra.

Tidigare i höstas provade klubben teckentolkar på storbildsskärmen och lärde sig en del.

– Nu flyttar vi tolken. Då hamnade hon så att hon skymde målet. Nu ska tolken placeras nere i hörnet. Sedan kommer säkert det att utvecklas allt eftersom vi lär oss mer, säger Kallin.

Christian Johansson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons