Annons

Norskt fiasko i skiathlon: Jag är skit

Många trodde på favoriten Johannes Høsflot Klæbo i herrarnas skiathlon. Facit: Nio minuter efter ryske Aleksandr Bolsjunov.
Flera norska åkare underpresterade i OS-premiären.
OS • Publicerad 6 februari 2022
Norges Johannes Høsflot Klæbo efter målgång i herrarnas skiathlon under vinter-OS i Peking 2022.
Norges Johannes Høsflot Klæbo efter målgång i herrarnas skiathlon under vinter-OS i Peking 2022.Foto: Henrik Montgomery/TT

Med en kilometer kvar till mål kunde Bolsjunov knyta näven i en segergest. Han bugade och bockade, märkbart upprymd över att leda med så stor marginal till tvaån – som för säkerhets skull också var ryss i form av Denis Spetsov.

Herrarnas 30 kilometer skiathlon var tippad att på förhand bli en rysare mellan just Aleksandr Bolsjunov och Norges stora guldhopp Johannes Høsflot Klæbo.

Annons

Men det norska laget föll ihop totalt.

Efter tio kilometer tvingades VM-guldmedaljören från 2019, Sjur Röthe, bryta loppet.

– Jag försökte positionera mig själv först, sakta ner och stjäla lite av loppet, men det är inte alltid lätt. Det var för långt bort rent fysiskt, säger Röthe efter loppet till norska TV2.

Klæbo ville inte ens stanna hos reportrarna i den mixade zonen. "Jag är bara skit", var det han fick ur sig. Han slutade 9.06 efter Bolsjunov, men slog då av på takten de sista varven när han insåg att han inte hade något med medaljstriden att göra.

Bäste norrman blev Hans Christer Holund, drygt 2.30 efter, på en fjärdeplats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons