Annons

Norska stjärnor nobbar Ulricehamn

Om en och en halv vecka intar världseliten Ulricehamn.
Men många norska stjärnor avstår.
– Jag lägger ingen värdering i deras beslut, men självklart hade vi velat se Klaebo i Ulricehamnsspåret, säger Johan Falk.
Skidor • Publicerad 26 januari 2021
Johannes Høsflot Klæbo lär inte tävla i Ulricehamn nästa helg.
Johannes Høsflot Klæbo lär inte tävla i Ulricehamn nästa helg.Foto: BT/UT/TT-arkiv

Det är i en intervju med Aftonbladet som den norska landslagschefen Espen Bjervig berättar att världscuphelgen i Ulricehamn nästa vecka (6–7 februari) inte ingår i planen för många av Norges stjärnor. De har i stället lagt upp en annan strategi för att komma så väl förberedda som möjligt till VM i tyska Oberstdorf med start 23 februari.

– Största delen av truppen kommer inte att åka där (i Ulricehamn, reds anm.). VM-truppen åker på en precamp fram till VM, efter inresekarantän på tio dagar. Det har varit vår plan hela tiden, säger Bjervig till tidningen.

Annons

De norska åkarna kommer att tävla i helgens världscuptävling i Falun men sedan lämna Sverige.

Johan Falk.
Johan Falk.Foto: Pernilla Rudenwall

Johan Falk, vd för World cup Ulricehamn, säger att han fått indikationer på det här tidigare.

– Jag såg uttalanden från Bjervig men det är svårtolkat om det ändå innebär att några tänkta VM-åkare kommer hit eller inte. På måndag lär vi veta.

Vad tänker du kring Norges beslut?

– Jag kan inte påverka det, och då lägger jag ingen energi på det. Vi vill självklart alltid ha hit de bästa, och vi hade velat se Johannes Høsflot Klæbo i Ulricehamnsspåret, det hade varit häftigt. Men jag kan inte påverka deras beslut och då lägger jag heller ingen energi på det, säger Falk.

Johannes Høsflot Klæbo.
Johannes Høsflot Klæbo.Foto: Ole Martin Wold

Har du fått indikationer på att svenska VM-åkare kommer att göra likadant?

– Nej, men jag har heller inte frågat. Fast jag har svårt att tro att svenska åkare skulle stå över en världscuptävling på hemmaplan.

”Det kan nog handla om att Norge inte vill riskera att någon fastnar i karantän om något skulle hända här, för då skulle deras uppvarvningsläger inför VM riskeras.”
Johan Falk

Han tror att Norges beslut grundar sig mycket i pandemirädsla.

– Norge ska på ett uppvarvningsläger inför VM, men jag är inte säker på att det krockar med Ulricehamnshelgen – utan det kan nog handla om att de inte vill riskera att fastna i någon karantän om något skulle hända här, för då skulle deras uppvarvningsläger riskeras, säger Falk.

Borås SK-åkaren Karl-Johan Westberg bryr sig inte nämnvärt om att han troligtvis inte får mäta sig med toppåkaren Klæbo.

– Det berör mig inte mycket, Norge har en extremt bred trupp så de kommer skicka sex andra åkare som visserligen inte är lika bra men som ändå hade kunnat vara med i vilket världscuplag som helst, säger Westberg.

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons