Annons

Norrbytalangen har gjort sitt val: ”Viktigast att inte rasismen växer”

Abdelrahman Saidi, 19, är valambassadör i Borås.
I dag röstar Sverige för framtiden – samtidigt som Norrby spelar viktig streckmatch mot IK Frej.
– Det kommer att bli en speciell dag, med mycket känslor, säger Norrbys talangfulle mittfältare.
Fotboll • Publicerad 9 september 2018
Foto: Jan Pettersson

När Borås stad i våras anlitade 14 valambassadörer i olika åldrar, bosatta i olika stadsdelar, för att få upp valdeltagandet var Abdelrahman Saidi, ”Abdo” kallad, ett av namnen som presenterades. Kampanjen har gått under namnet Klart jag ska rösta.

– Jag var stolt som fick frågan, och är stolt även i dag. Det är jag rätt säker på att mamma är också, säger han. Det har varit lite annorlunda, men kul, att se sig själv på bild på lite olika ställen, men jag hoppas såklart också att jag har påverkat någon att gå och rösta.

Annons

Hur viktigt är det?

– Viktigt. Det går inte att komma efteråt och snacka om man inte säger vad man tycker när man har chansen.

”Jag var på ålderdomshem, i hemtjänsten och på vårdcentral, det kändes alltid lika bra om man kunde hjälpa en annan människa”

Saidi, uppvuxen på Norrby, passerar Särlaskolan, där han studerade i 7–9:e klass, vars bibliotek nu kommer att fungera som en av Borås många vallokaler. Berättar lite om samhällskunskapslektionerna på den tiden, och att han efter det gick vidare till att läsa vård och omsorg på Almåsgymnasiet.

– Först var jag lite tveksam, men sedan blev det bara bättre och bättre. Man kom ut och träffade mycket folk under praktiken. Jag var på ålderdomshem, i hemtjänsten och på vårdcentral, det kändes alltid lika bra om man kunde hjälpa en annan människa. Det bär jag med mig. För mig är det viktigt att de äldre får det bättre.

Abdo Saidi tog en sväng förbi sin gamla skola på Norrby.
Abdo Saidi tog en sväng förbi sin gamla skola på Norrby.Foto: Jan Pettersson

Planen för Abdo Saidi är att studera vidare – om det nu inte är så att fotbollen vill annat. Den spelintelligente framtidsmannen skrev nyligen på för två nya år med Norrby IF (över 2021) och har bestämt sig för att satsa fullt ut och se hur långt det räcker.

– Jag vill ge det en chans. Fokusera 100 procent på fotbollen. Jag fick bättre självförtroende när klubben visade att de trodde på mig, och jag vill se om jag kan ta nästa steg, säger han.

Hur går det ihop sig ekonomiskt?

– Det går. Jag bor hemma. Jag gör rätt för mig, men det blir ändå mycket billigare än att bo själv.

Den blåvite 19-åringen var den som fixade poängen senast, borta mot Landskrona (1–1). Han säger att laget är på gång, att han själv känner sig stark igen, men att ingenting är självklart som ung talang, och att året varit lärorikt på det sättet.

– Första halvan i år var tuff, jag funderade för mycket och det var nog första gången i mitt liv jag kände känslan på planen att jag inte var tillräckligt bra för det här. Men jag pratade mycket med mina tränare och kände jättebra stöd, även när jag inte spelade bra. Jag vet ju att det här handlar om att prestera, men vissa saker måste få ta sin tid.

”Det känns som om det kommer bli en speciell dag. Först får jag gå och rösta för första gången, och sedan vinner vi mot Frej”
Annons

Angående valet 2018 är det dock deadline inom kort. Debatter och utfrågningar har avlöst varandra senaste veckorna, på riksplanet som lokalt, och även i mindre skala inne i Norrbys omklädningsrum. Förstagångsväljaren Saidi säger:

– Jag lyssnar och lär av de äldre. Mergim (Krasniqi), Kardo (Aso), Medi (Dresevic), ”Savo” (Nicklas Savolainen) och Marcus (Översjö) snackar ganska mycket. Men jag tror nog Marcus vinner de flesta debatter, han är bra på att snacka.

Har du bestämt dig för hur du ska rösta?

– Ja, men det stod ganska länge mellan två partier. Jag har varit i valstugorna på torget för att lyssna på de flesta. Sedan, om jag ska vara ärlig, är inte det viktigaste för mig vilka som vinner utan att inte främlingsfientligheten växer, rasismen. Att vi respekterar människor för dem de är.

Har du fått några reaktioner på din roll som valambassadör?

– Mest pikar och bilder på snapchat, jag vet inte hur många gånger jag fått frågan om jag röstat...

– Men det är okej för mig, jag röstar innan matchen, det är redan bestämt. Det känns som om det kommer bli en speciell dag. Först får jag gå och rösta för första gången, och sedan vinner vi mot Frej.

David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons