Annons

Nilssons OS-besked: Sköt bäst av svenskorna

Hanna Öberg blev bästa svenska i världscuptävlingen i Oberhof, men det var en annan svenska som snodde uppmärksamheten. Stina Nilsson sköt bäst av svenskorna och tog sin främsta världscupplacering i sprint.
Skidskytte • Publicerad 7 januari 2022
Stina Nilsson. Arkivbild.
Stina Nilsson. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är jättekul att slå pers. Men det är så snöpligt när det är så små sekunder till topp tio. Men alltså, det är jättebra. Man får inte vara besviken när man persat i sprint, säger Nilsson till Expressen efter 14:e-platsen.

Bästa svenska blev som så många gånger förut storstjärnan Hanna Öberg. Med två bom slutade hon på en niondeplats.

Annons

– Grundformen är god, men det känns också att det är första racet efter jul, säger Öberg i SVT:s sändning.

– På sista varvet kände jag att jag hade mycket motvind, men ska man åka fort kan man inte åka bakom så många heller.

Nilsson sköt bäst

Skyttemässigt var det dock inte Öberg som toppade den svenska statistiken. Stina Nilsson bommade endast ett skott, i det stående skyttet, och tog karriärens näst bästa placering med en 14:e plats.

Prestationen stärker hennes chanser att ta en av de två kvarvarande svenska OS-platserna. Den andra väntas gå till Mona Brorsson.

I topp var det återigen norskt. Marte Olsbu Røiseland startade som nummer tre och kunde med endast en bom och fin åkning köra till sig segern. Røiseland drygar därmed ut ledningen i den totala världscupen.

– Jag gillar den gula västen så jag får njuta så länge jag får ha den. Jag vet att Elvira (Öberg) väldigt gärna vill ta den ifrån mig, säger norskan.

Åkformen på uppgång

Elvira Öberg låg tvåa i den totala världscupen inför sprinten och trots att det inte blev någon ny pallplats visade lillasyster Öberg att åkformen är god. Hon körde upp sig tio placeringar på spurtvarvet till en slutlig 15:e plats med två bom i det liggande skyttet.

Två stopp återstår i världscupen före OS. Efter helgens tävlingarna i Oberhof, som avslutas med stafetter på lördagen och jaktstarter på söndagen, blir det en kort vila innan nästa, i tyska Ruhpolding 12–16 januari. I italienska Antholz får åkarna 20–23 januari en sista möjlighet att vässa OS-formen, även om flera svenska stjärnor väntas stå över de tävlingarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons