Annons

Nilsson Lindelöf ny kapten i landslaget

Andreas Granqvist har tackat för sig.
Nu tar Victor Nilsson Lindelöf över kaptensbindeln i svenska herrfotbollslandslaget.
"Det är en väldigt stor ära men också ett stort ansvar", säger han.
Fotboll • Publicerad 11 augusti 2021
Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild.
Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Flera rutinerade spelare spelare som Marcus Berg, Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Mikael Lustig och Gustav Svensson valde att sluta i landslaget efter uttåget i EM-åttondelen mot Ukraina.

Nu har förbundskapten Janne Andersson utsett en kaptenstrio som ska leda laget framöver när VM-kvalet återstartar i september.

Två vicekaptener

Annons

Victor Nilsson Lindelöf tar kaptensbindeln medan Albin Ekdal och Emil Forsberg blir vicekaptener.

"Som jag sagt många gånger tidigare så har vi många bra ledare i laget. Men när det gällde vem som skulle bli lagkapten så kändes Victor som det naturliga valet", säger Andersson i en kommentar på Svenska fotbollförbundets hemsida.

Andersson lyfter fram Victor Nilsson Lindelöfs egenskaper både på och utanför planen.

"Jag tycker att han gjorde ett makalöst bra EM och han har ledarskapskvaliteterna som krävs för att vara lagkapten för herrlandslaget".

"Enorm stolthet"

För Victor Nilsson Lindelöf är det en dröm som går i uppfyllelse:

"När jag växte upp drömde jag precis som alla andra unga fotbollsspelare om att få spela för Sverige. Varje gång jag sätter på mig den blågula tröjan känner jag en enorm stolthet. Att nu få representera landet med bindeln runt armen kommer vara väldigt stort för mig", säger Manchester United-backen i ett pressmeddelande.

Andreas Granqvist har varit kapten sedan sedan Zlatan Ibrahimovic slutade i landslaget 2016. Men Granqvist har inte spelat i landslaget sedan hösten 2019 på grund av efterhängsna skador.

Under den perioden var Sebastian Larsson Janne Anderssons val, bland annat i EM i somras, även om förbundskaptenen var tydlig med att Granqvist var hans kapten.

Svenska landslaget återsamlas den 30 augusti inför två viktiga VM-kvalmatcher i september. Sverige möter Spanien på Friends arena den 2 september och spelar sex dagar senare mot Grekland i Aten.

Fakta: Kaptener i svenska landslaget

1985-1991: Glenn Hysén.

1991-1997: Jonas Thern.

1998-2002: Patrik Andersson.

2002-2003: Johan Mjällby.

2003-2006: Olof Mellberg.

2006-2008: Fredrik Ljungberg.

2008-2009: Henrik Larsson.

2010-2016: Zlatan Ibrahimovic.

2016-2019: Andreas Granqvist.

2020-2021: Sebastian Larsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons