Annons

Nadal: Djokovic visste om riskerna

Tennisstjärnan Novak Djokovic stoppades av gränspolis i Australien eftersom han saknade rätt intyg.
Rafael Nadal tycker att serben har sig själv att skylla.
Tennis • Publicerad 6 januari 2022
Rafael Nadal.
Rafael Nadal.Foto: Hamish Blair/AP/TT

Den serbiske världsettan fick medicinsk dispens från både det australiska tennisförbundet samt delstaten Victoria för att kunna delta i Australian Open utan att vara fullvaccinerad.

Men hos gränspersonalen vid flygplatsen i Melbourne tog det stopp för Novak Djokovic. Där krävs antingen intyg på dubbelvaccinering eller intyg på medicinskt undantag för att släppas in i landet – något som Djokovic saknade.

Annons

– Det är upp till dem (resenärerna) att ha bevis som visar varför de inte behöver vaccineras. Han lyckades inte lämna det beviset till de anställda vid gränsmyndigheten i går kväll, sade premiärminister Scott Morrison.

"Lidit tillräckligt"

Rafael Nadal, som redan är på plats i Australien inför årets första grand slam-turnering, anser att Djokovic försvårat för sig själv genom att avstå från vaccinet.

– Det enda jag kan göra är att lita på vad medicinska experter säger, och om de tycker att vi måste vaccinera oss, så måste vi det. Det är min åsikt, säger han.

– Det enda som är säkert är att om du är vaccinerad, så kan du spela Australian Open och överallt annars, och världen har lidit tillräckligt för att inte följa reglerna.

Djokovic måste leva med konsekvenserna av sitt val, säger Nadal.

– Han tar sina egna beslut, och alla är fria att ta sina egna beslut, men där finns konsekvenser.

– Jag gillar inte vad som händer, förstås. På något sätt tycker jag synd om honom. Men samtidigt, han har känt till förutsättningarna i flera månader, så han gör sitt eget val.

Irritation i Australien

Många i Australien – som genomlidit utdragna och omfattande nedstängningar till följd av pandemin – har irriterats över att tennisstjärnan skulle ha beviljats undantag, som setts som någon form av särbehandling.

– Jag tycker det är förståeligt att människor i Australien blir frustrerade över situationen för de har gått igenom tuffa nedstängningar, och många människor har inte haft möjlighet att resa tillbaka hem, säger Nadal.

Djokovic sitter just nu i förvar på ett karantänhotell i Melbourne. Han har överklagat beslutet att deportera honom, och hans öde ser ut att avgöras först på måndag.

Australian Open inleds den 17 januari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons