Annons

Myndighet kräver utredning av hockeyförbundet

Arbetsmiljöverket kräver att Svenska ishockeyförbundet tillsätter en extern utredning.
Detta efter att en tidigare anställd på förbundet åtalats för sexuellt ofredande.
Ishockey • Publicerad 11 juni 2020
Svenska ishockeyförbundet har granskats av Arbetsmiljöverket.
Svenska ishockeyförbundet har granskats av Arbetsmiljöverket.Foto: Bertil Ericson/TT

Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion av Svenska ishockeyförbundet på grund av ett misstänkt sexuellt ofredande mot en anställd tidigare i år.

Efter inspektionen har man upprättat ett inspektionsmeddelande där man bland annat kräver att förbundet ska tillsätta en extern utredning av arbetsmiljön, rapporterar SVT.

Annons

– Undersökningen gäller arbetsförhållanden med avseende kring organisatoriska och sociala faktorer. Den ska också täcka förekomsten av trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling, säger Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket, till SVT.

Arbetsmiljöverket kommer också att göra en uppföljande inspektion under hösten.

När undersökningen är klar ska ishockeyförbundet redovisa vilka risker som finns och tillsätta en handlingsplan med vilka specifika åtgärder.

– Vi menar att man inte kan veta vilka åtgärder som ska utföras om man inte vet omfattningen av problemet. Därför har de fått krav på sig att man ska genomlysa sin verksamhet med fokus på trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling, säger Jenny Bengtsson till SVT.

Händelsen som lett till inspektionen skedde i februari i år och har lett till åtal. Den åtalade, som tidigare varit anställd på förbundet, har enligt åklagaren tagit tag i en kvinna och utfört juckande rörelser mot hennes underkropp. Rättegången startar i oktober.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons