Annons

Morddömde löparstjärnan kan bli frisläppt i förtid

Oscar Pistorius avtjänar ett långt fängelsestraff för mordet på sin flickvän Reeva Steenkamp. Men löparstjärnan kan snart släppas fri. Fast först måste han träffa offrets familj.
Friidrott • Publicerad 8 november 2021
Oscar Pistorius kan komma att släppas fri i förtid. Arkivbild.
Oscar Pistorius kan komma att släppas fri i förtid. Arkivbild.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Oscar Pistorius dömdes 2013 till fängelse i 13 år och 5 månader för mordet på sin flickvän Reeva Steenkamp. Den firade löparen, som bland annat vunnit sex guld i Paralympics, sköt henne med fyra skott genom en toalettdörr, men hävdade att han misstog sin flickvän för en inbrottstjuv.

Nu har tiden kommit för Pistorius att ansöka om att få straffet förkortat, uppger sydafrikanska tv-bolaget SABC. Men det är en process som enligt landets lag bland annat innebär att gärningsmannen medger sitt ansvar och träffar offrets familj för att be om ursäkt.

Annons

Reeva Steenkamps mamma June är öppen för att träffa Pistorius, säger hennes advokat Tania Koen till SABC.

– June har alltid sagt att hon har förlåtit Oscar. Men det innebär inte att han inte ska sona för vad han har gjort.

Även om Steenkamps familj skulle vara öppen för att Pistorius släpps innebär det inte att så blir fallet. Kriminalvården och flera andra myndigheter har ett ord med i laget.

Oscar Pistorius fick smeknamnet "Blade Runner" och blev historisk när han som första benamputerade löpare tilläts ställa upp i OS 2012 med sina proteser.

Pistorius dömdes först till fem års fängelse för vållande till annans död, men straffet skärptes i en senare rättegång.

Om löparen släpps fri får måste han avtjäna resten av sitt 13-åriga straff hemma

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons