Annons

Mönster avslöjade skandal

Det är tydliga mönster och avvikande beteenden som fått Svenska basketbollförbundet och Svenska Spel att misstänka matchfixning i Basketligan, skriver Dagens Nyheter.
Sport • Publicerad 20 maj 2014
Foto: Darron Cummings

– Vi har gjort mycket noggranna analyser och vi anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det här inte har gått rätt till, säger Svenska Spels presstalesman Johan Söderkvist till tidningen.

Normalt går 70–80 procent av insatserna tillbaka till vinnande spelare. Den statistiken gäller oavsett sport. Men Basketligan har inte följt mönstret säsongerna 2011–2012 och 2012–2013.

Annons

I vissa matcher har återbetalningsprocenten legat runt 100 procent, ibland långt över. Och där utmärker sig tre domare.

Det har också varit många spel för 500 kronor, maxgränsen för att slippa behöva legitimera sig, med bara några sekunders mellanrum och på få platser, vilket tyder på en spelare satsat stora summor men försökt dölja det.

Dessutom har det dröjt länge innan vinster hämtats ut.

– Nästan alla våra kunder hämtar ut sina vinster på en gång. Det här är ett helt avvikande beteende och vi har all anledning att tro man spelat på det här sättet för att man vill förbli anonym och för att man tror att man kan försvåra vår kontroll, säger Söderkvist till Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons